Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een bijzondere dag voor vader en dochter... en moeder

8 december 2021 · Leestijd 2 min

Prinses Amalia neemt woensdag, een dag na haar achttiende verjaardag, zitting in de Raad van State. Op die plek kan de prinses zich voorbereiden op haar toekomst als koningin. Een officiële plechtigheid die slechts een uurtje duurt, maar de prinses vindt het "heel spannend", zo zei haar vader koning Willem-Alexander eerder al.

Woensdag wordt Amalia door haar vader, de huidige voorzitter van de Raad van State, binnengeleid, zoals dat officieel heet. Onder anderen haar moeder koningin Máxima en vicepresident Thom de Graaf zijn aanwezig en Amalia zal een toespraak houden. "Dat vond ik destijds ook spannend en ik zal haar zo goed mogelijk begeleiden", zei haar vader in november tijdens een staatsbezoek aan Noorwegen. 

De plechtigheid vindt plaats in de Balzaal van Paleis Kneuterdijk in Den Haag. Je leest en ziet er later vandaag meer over op onze site!

1985: Willem-Alexander

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Koning Willem-Alexander werd zelf op 3 juli 1985 op zijn achttiende binnengeleid in de Raad van State. Hij vertelde destijds "hij nog maar weinig afwist van de Raad van State, maar dat hij er wel nieuwsgieriger naar was geworden". Wil je weten wat hij nog meer zei? Bekijk dan onderstaande video. 

Je leest meer onder de video.

Pas tien jaar later, na het afronden van zijn studie geschiedenis en zijn militaire diensttijd, woonde Willem-Alexander regelmatig vergaderingen bij. In 2013, toen Willem-Alexander de troon overnam van zijn moeder Beatrix, werd hij ook voorzitter van de Raad van State. 

1956: Beatrix

Prinses Beatrix werd op 18-jarige leeftijd op 7 februari 1956 door koningin Juliana binnengeleid in de Raad van State. Dat zag er toen zo uit.

Wil je meer lezen over de achttiende verjaardag van prinses Beatrix? Klik hier en bekijk ook onze reportage met Peter Rehwinkel over de herkomst van de titel Prinses van Oranje.

Foto's: ANP en Nationaal Archief

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--