Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een openhartig gesprek met Margriet en Pieter

6 januari 2017 · Leestijd 3 min

Op 10 januari zijn prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven vijftig jaar getrouwd. Jeroen Snel ging bij het paar langs voor een uitgebreid interview. Margriet en Pieter vertelden openhartig over het huwelijk en hun familie.

Tekst door: Jeroen Snel Het was bijzonder om bij Pieter en Margriet thuis te zijn. Ik voelde me echt bevoorrecht om ze in hun privé-omgeving uitgebreid te mogen interviewen over hun vijftig jaar huwelijk. Burgerman Pieter blikt terug op de aanloop naar het huwelijk toe. Er was veel tegenstand. Een prinses behoorde niet met ‘zomaar’ een burgerman te trouwen. Pieter zegt daarover: ‘'Iedereen heeft gezegd: ‘Dit huwelijk is gedoemd te mislukken. Dit is een foute keuze. Weet je zeker wat je doet?’ Maar we zijn doorgegaan. Ik vind het ook heel trouw van mijn vrouw dat ze is meegegaan.’’ Juliana Dankzij een standvastige koningin Juliana kon het huwelijk in 1967 toch doorgaan. Dit gaf Pieter een enorm plichtsbesef: ‘'Ik wilde nooit het vertrouwen dat mijn schoonmoeder mij gegeven had beschamen. En dat geldt ook voor mijn lieve vrouw. Dus ik moest, ik moest.’’ Het was zijn motivatie om hard aan de slag te gaan als voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de voorlopers daarvan. Vaak tegen de klippen op omdat de politiek niet altijd meewerkte. Prins Bernhard Prinses Margriet vertelde mij over hoe moeilijke momenten in hun leven het gezin dichter bij elkaar heeft gebracht: ‘'We hebben heel veel hoogtepunten gehad met heel veel plezier en gekkigheid. Maar het zijn toch de zorgen, het verdriet, de angst die je samen deelt en die je nader tot elkaar brengen. Ik weet ook, het kan precies andersom gaan maar in ons gezin heeft dat de band alleen maar versterkt. Met name bij Bernhard. De eerste weken dat Bernhard heel, heel ernstig ziek was hebben we als gezin 24 uur bij hem gewaakt, per toerbeurt en dat smeedt toch wel heel veel banden. Het geeft diepte aan de onderlinge band.’’ Het geheim Over wat uiteindelijk het geheim van vijftig jaar huwelijk is zegt de prinses: ‘'We hebben echt een verbond samen waar je altijd weer op terug valt. Iedereen heeft z’n ‘up’s and down’s’, als ze zeggen van niet, dan geloof ik dat niet. Maar je moet er altijd wel je best voor doen.’’ Ook vertelde de prinses: ‘'Mijn grootmoeder heeft gezegd: ‘Je moet af en toe even vakantie van elkaar nemen, doe ook maar eens iets alleen’.’’ Zaterdag 14 januari ziet u het interview in Blauw Bloed!

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--