Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een terugblik op Máxima's outfits tijdens het Indonesische staatsbezoek

4 april 2020 · Leestijd 5 min

In begin maart brachten koning Willem-Alexander en koningin Máxima een staatsbezoek aan het tropische Aziatische land Indonesië. Modedeskundige Josine Droogendijk blikt terug op de outfits die Máxima droeg. De meesten droeg ze als eens eerder bij andere bezoeken!

Maandag: aankomst in Indonesië

Het staatsbezoek begon officieel op dinsdag maar het koningspaar arriveerde al een dag eerder. Dit was voornamelijk voor de koningin, want zij had een avondvullend programma met bezigheden voor haar functie bij de Verenigde Naties. 

Voor de gelegenheid droeg Máxima een donkerblauwe jurk met ruches en witte accenten. Josine vindt het een opvallende keuze, vooral omdat de schouders niet bedekt en het een vrij dikke stof is. De jurk zagen we al eerder bij de konginin, namelijk bij de G20 bijeenkomst in Buenos Aires in 2018. En omdat ze hem al een keer eerder droeg bij een gelegenheid van de VN, vindt Josine dat dit dé VN-jurk van Máxima genoemd kan worden. De jurk is van het modelabel Oscar de la Renta. 

Lees verder onder de foto's.

Dinsdag: Jakarta

De eerste dag van het staatsbezoek vond plaats in Jakarta. Koningin Máxima droeg overdag een nieuwe zwierige groen-blauwe jurk met een bloemenpatroon. Hierbij droeg ze een bijpassende cognackleurige ceintuur, hoed, pumps en waaier. Een perfecte keuze voor een zonnige dag in Jakarta: bedekt en toch luchtig. De jurk is een ontwerp van het modehuis Natan.

Josine merkt ook op dat het gebruikelijk is om op de eerste dag van het staatsbezoek een neurtaal kleurenpalet te dragen. Dat deed Máxima heel mooi met deze jurk. 

Lees verder onder de foto's. 

's Avonds bezocht het koningspaar een fototentoonstelling en ontvingen ze de in Indonesië wonende Nederlandse gemeenschap. 

Máxima kleedde zich hiervoor om in een zwarte midi-jurk met een print van witte bloemen. Hierbij droeg ze een bijzondere riem om haar middel, gemaakt van zwarte zijde en veren, en hierbij passende zwarte open pumps met gouden details. De jurk is een ontwerp van Johanna Ortiz. 

Josine wordt blij van de asymmetrische lijn in de jurk. Dat brengt meer lucht in het plaatje, zo merkt ze op. Het meest enthousiast is Josine over de moderne riem. Dat maakt de klassieke jurk een moderner geheel. 

Lees verder onder de foto's.

Woensdag: Yogyakarta

De tweede dag van het staatsbezoek stond in het teken van de culturele saamhorigheid in Indonesië. Yogyakarta staat ook wel bekend als het culturele hart van Java. De koning en koningin gingen onder andere langs in een speciale wijk waar een sociaal-cultureel project loopt. 

Bij het bezoek aan het regenachtige Yogyakarta droeg Máxima een jurk van Natan die ze eerder droeg bij de opening van het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. De jurk heeft een witte kleur en groene accenten die terugkomen in de grote hoed die ze draagt. De jurk van de koningin was ingetogen naast de outfit van de sultan. Hij koos namelijk voor een felroze jas. 

Bij het tempelcomplex Prambanan gingen de koning en koningin in gesprek met religieuze leiders. Vanwege de hevige regenval kon het stel de tempels niet bezoeken, tot spijt van de koningin. Wel was er een fotosessie. 

Máxima droeg een bruine midi-jurk met witte polka dots. De jurk heeft een midi lengte en lange plofmouwen. Het is een ontwerp van het label Zimmermann. Hierbij droeg de koningin een schuine strohoed. 

Twee bekende items die wij de koningin nog niet eerder bij elkaar hebben zien dragen. Het viel Josine op dat Máxima bij dit staatsbezoek voor meer outfits met printjes gekozen heeft. Normaal draagt ze namelijk veel rustige kleding en die fleurt ze dan op met mooie accessoires. 

Donderdag: Sumatra

De derde en laatste dag van het staatsbezoek vond plaats op het eiland Sumatra. Na de regen van de dag ervoor werd het koningspaar verrast door een zonnige dag. Ze bezochten het Tobameer en verdiepten zich in duurzaam toerisme in deze regio. 

Koningin Máxima droeg bij het bezoek aan het Tobameer een rode linnen jurk met wederom een bloemenprint. De jurk heeft verschillende details op de mouwen en de hals. Ook deze jurk is een ontwerp van het modelabel Zimmermann. Deze jurk droeg de koningin ook bij het staatsbezoek aan India. De hoed die Máxima bij de jurk droeg, hebben we ook al eerder gezien. Namelijk bij de allereerste Koningsdag in 2014.

Bij het bezoek aan een Eco Village aan het Tobameer droeg koningin Máxima een linnen culotte met oranje bloemen van de ontwerper Natan. Hierbij droeg ze makkelijke platte schoenen in een - hoe toepasselijk - oranje kleur. Deze outfit hebben we al eerder gezien tijdens Koningsdag in Amersfoort (2019). 

Josine kan zich voorstellen dat het dragen van een platte schoen na drie dagen op torenhoge hakken te hebben gelopen, een hele verademing was voor de koningin. 

Wat op viel aan de outfits van Máxima tijdens dit staatsbezoek is dat zij haar outfits zonder probleem weet te recyclen. Bij de keuze van de kleding is duidelijk rekening gehouden met de cultuur van Indonesië en het klimaat in het land. Zo droeg ze veel bedekkende, maar niet al te benauwende kleding. Een goede keuze voor de warme temperaturen in het land.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--