Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Broches in de vorm van insecten? Déze royals zijn er dol op

1 mei 2024 · Leestijd 3 min

Ja je leest het goed, vrouwelijke royals dragen broches in de vorm van insecten – en dat is vaker dan je denkt. De natuur is al eeuwenlang een inspiratie voor juweliers en dat is anno 2024 niet anders. We lichten zes bijzondere broches voor je uit.

Ook mooi om te lezen: dit is het verhaal achter de groene vlinderbroche van koningin Máxima.

#1 Versierde kever

In 2017 bezoekt koningin Máxima het Westland in een jurk met watervalhals en strikriem van Natan. Op haar borst prijkt een broche in de vorm van een kever.

maxima-broche-insect-2017
Koningin Maxima brengt op 7 maart 2017 een werkbezoek aan Koppert Cress in Westland. Koppert Cress is winnaar van de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap 2016.

#2 Bijen

Koningin Camilla draagt in maart dit jaar twee kleinere broches op haar jas in de vorm van bijen. De charmante bijenbroches met diamanten en saffieren maken deel uit van de collectie van koningin Elizabeth II, waar Camilla soms gebruik van maakt. Zo draagt de koningin ook een broche van wijlen koningin Elizabeth tijdens Pasen.

camilla-broche-bijen
27 maart 2024: koningin Camilla draagt twee broches in de vorm van bijen tijdens een werkbezoek.

#3 Spinnen

Schrik niet, want als je inzoomt op koningin Máxima zien we dat zij op haar rechterschouders diamanten spinnen heeft vastgemaakt. Voor sommigen een grote angst, maar gelukkig lijkt de koningin niet bang te zijn voor deze geleedpotige beestjes. De bijzondere broches zijn vervaardigd door de Argentijnse juwelier Celedonio uit Buenos Aires. Ze zijn bezet met parels en verschillende stenen.

maxima-broche-spinnen
Koningin Máxima draagt een broche met spinnen tijdens het Koningsdagconcert in Zwolle in 2016.

#4 Bijtje

Nóg een Britse royal die haar zinnen zet op een bijenbroche. Prinses Beatrice draagt een purperen jurk naar de bruiloft van zus prinses Eugenie in 2018. Op haar linkerschouder zit een subtiele bijenbroche en dat zou een bijzondere reden kunnen hebben. Het wapen van Sarah Ferguson toont namelijk een bij die bovenop een bundel distels zit. Al is dit achterliggende verhaal nooit door de Britse prinses bevestigd.

beatrice-broche-insect
De Britse prinses Beatrice van York arriveert om het huwelijk van prinses Eugenie van York met Jack Brooksbank bij te wonen in de St George's Chapel, Windsor Castle, in Windsor, op 12 oktober 2018.

#5 Wandelende tak

Koningin Camilla heeft een brede collectie insecten-broches. Zo draagt de koningin ook weleens een moderne witgouden en diamanten broche in de vorm van een wandelende tak. Aangenomen wordt dat de broche van sentimentele waarde is voor de koningin. Dit omdat hij haar door haar overleden vader is geschonken, voordat ze zich bij de koninklijke familie voegde.

camilla-broche-wandelende-tak
14 september 2022: koningin Camilla draagt een broche in de vorm van een wandelende tak.

#6 Meikever

Bij aankomst op een luchthaven in Portugal voor een staatsbezoek aan het land in 2017 draagt de koningin een joekel van een broche. De broche is gemaakt door Jan Taminiau en heeft de vorm van een meikever. De broche kan overigens ook als ketting gedragen worden.

maxima-broche-insect
9 oktober 2017: koningin Maxima arriveert samen met Koning Willem-Alexander op vliegveld Figo Maduro, Portugal.

Foto's: ANP

Geschreven door

Renée Prenger

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--