Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Elena staatsrechtelijk gezien geen lid meer van koninklijke familie

29 juli 2014 · Leestijd 2 min

Er zal in het Zarzuela paleis in Madrid nog wel een hartig woordje worden gewisseld door prinses Elena (50) en haar broer koning Felipe VI. Door zijn troonsbestijging vorige maand maakt Elena staatsrechtelijk gezien niet langer deel uit van de koninklijke familie en nu is Felipe ook van plan haar representatiekosten niet meer te vergoeden.

Voor Elena een schok want ze is bijna haar hele leven actief geweest voor het ‘familiebedrijf’. Bij voorkomende gelegenheden kan ze de koning of de staat nog wel vertegenwoordigen, maar de kosten zijn voor eigen rekening, aldus de krant El Mundo die maandag bericht over vergaande hervormingen die Felipe doorvoert om het koningshuis transparanter te maken. Zo laat hij de jaarrekening voortaan ook tegen het licht houden door de Rekenkamer en komt er een regeling voor geschenken aan de leden van de koninklijke familie en krijgt het personeel dat voor het koningshuis werkt een speciale gedragscode. In Spanje wordt onderscheid gemaakt tussen ‘de koninklijke familie’ en de ‘familie van de koning’. In de eerste groep zit Felipe VI met zijn gezin en zijn ouders, in de tweede categorie bevinden zich onder meer zijn zussen Elena en Cristina en hun kinderen. Felipe heeft ook bepaald dat de leden van de eerste groep alleen voor de publieke zaak mogen werken. Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--