Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Elizabeth mag koningin van Jamaica blijven

4 september 2020 · Leestijd 2 min

Koningin Elizabeth blijft voorlopig koningin van Jamaica. Dat is het gevolg van de parlementsverkiezingen die donderdag op het Caribische eiland werden gehouden. Regeringspartij JLP van premier Andrew Holness won maar liefst 49 van de 63 zetels en kan daardoor vier jaar verder. Net als de Queen.

Koningin Elizabeth II beoordeelt de erewacht in Jamaica tijdens haar bezoek in 2002.
Koningin Elizabeth II beoordeelt de erewacht in Jamaica tijdens haar bezoek in 2002.

De oppositie had aangekondigd na winst in de verkiezingen een referendum uit te zullen schrijven over de invoering van een republiek. "Dit zal de dromen van al onze voorouders vanaf 1938 tot nu vervullen. We zullen de monarchie beëindigen met het houden van een referendum binnen de eerste zes maanden", aldus voorman Peter Phillips van de People's National Party. 

Vorige maand bleek bij een opiniepeiling dat koningin Elizabeth moest vrezen een van haar 'realms' kwijt te raken. Een meerderheid van 55 procent van de bevolking van Jamaica vond het hoog tijd dat er een einde komt aan de regering van de Queen. Die is sinds Jamaica op 6 augustus 1962 onafhankelijk werd staatshoofd gebleven. In de peiling was maar 30 procent voor behoud van de monarchie.

Lees verder onder de foto.

Lage opkomst

Verandering van staatsvorm was echter niet het belangrijkste dat speelde op Jamaica. De economie en criminaliteit op het eiland waren naast de coronapandemie, die vooral de toeristische sector heeft getroffen, belangrijker. De opkomst was overigens bijzonder laag: 37 procent. Veel kiezers durfden niet te gaan stemmen uit angst voor besmetting met het coronavirus, zo gaf premier Holness afgelopen nacht toe. In de stemlokalen moest een mondkapje worden gedragen en werd de temperatuur gemeten van de kiezers.

De Queen is staatshoofd van zestien landen. Naast het Verenigd Koninkrijk is Elizabeth onder meer ook koningin van Australië, Canada en Nieuw-Zeeland en een hele trits voormalige Britse koloniën in het Caribisch gebied, waaronder Jamaica.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--