Elizabeth verliest heerschappij over Barbados
Barbados gaat het nu echt doen. Dame Sandra Mason, de gouverneur-generaal van de Caribische eilandstaat, heeft namens de regering van premier Mia Mottley aangekondigd dat Barbodos volgend jaar de monarchie zal vervangen door een republiek. Koningin Elizabeth verliest dan een van haar 'realms'.
Enige scepsis is echter op zijn plaats. Barbados heeft al een paar keer gezegd de Queen te zullen afdanken. In 2015 bijvoorbeeld werd een volksraadpleging beloofd door toenmalig premier Freundel Stuart. Hij zag in de vijftigste verjaardag van de onafhankelijkheid een goede gelegenheid om het dekolonisatieproces af te maken.
Argumenten had hij ook. Hij bracht onder andere de koloniale geschiedenis tussen het Verenigd Koninkrijk en Barbados ter sprake, evenals het feit dat zij een land zijn waarvan het staatshoofd hen sinds 1989 niet meer heeft bezocht. Niettemin werd in 2016 het gouden jubileum van de onafhankelijkheid gevierd als monarchie, met prins Harry als eregast.
Lees verder onder de foto's.
Zelfvertrouwen
Volgens gouverneur-generaal Mason is het nu echter ernst. "De tijd is gekomen om ons koloniale verleden voorgoed achter ons te laten. Barbadians willen een Barbadian staatshoofd. Dat is het ultieme blijk van zelfvertrouwen en wat we kunnen bereiken", aldus Mason. Het is de bedoeling dat Barbados volgend jaar november bij de 55e verjaardag van de onafhankelijkheid een republiek is.
Het voornemen van Barbados, dat in 1998 en 2015 ook al sprak over de wens een republiek te worden, zal andersom ook niet als een volledige verrassing zijn gekomen voor Elizabeth, aangezien het was opgenomen in de troonrede die Dame Sandra Mason dinsdag namens haar uitsprak. Het is aannemelijk dat Mason vooraf contact heeft gehad met de Queen of haar medewerkers.
De Queen, die van zestien landen staatshoofd is, heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat de verschillende landen zelf bepalen welke staatsvorm ze wensen. Behalve van het Verenigd Koninkrijk is Elizabeth onder meer koningin van Australië, Canada en Nieuw-Zeeland en een hele trits voormalige Britse koloniën in het Caribisch gebied, waaronder Barbados.
Andere Caribische eilandstaten hebben in het verleden ook gepraat over het beëindigen van de monarchie, maar concrete stappen zijn niet genomen zoals in Jamaica en eerder in Barbados zelf het geval was. St. Vincent & The Grenadines heeft wel een referendum gehouden en daar bleek een meerderheid voor behoud van de monarchie.
Bron: ANP