Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Er is een jarige in de koninklijke familie: Bernardo Guillermo

17 juni 2022 · Leestijd 4 min

Er is vandaag een jarige in de koninklijke familie: Bernardo Guillermo. De oudste zoon van prinses Christina (1947-2019) viert vrijdag zijn 45e verjaardag. De neef van koning Willem-Alexander woont en werkt in Londen. Bernardo is een van de onbekendere Oranjes, dus een mooie gelegenheid om hem op zijn verjaardag eens in de schijnwerpers te zetten.

Bernardo is geboren op 17 juni 1977 in het Academisch ziekenhuis in Utrecht, hoewel zijn ouders in die tijd in New York wonen. Zij geven hem de namen Bernardo Federico Tomás en hij krijgt de Amerikaanse nationaliteit. Zijn vader Jorge Guillermo (1946) is afkomstig uit Cuba, daarmee heeft Bernardo dubbele roots.

Enkele dagen na zijn geboorte, om precies te zijn op donderdag 23 juni, wordt Bernardo gedoopt op Paleis Soestdijk. Van de vier peetouders zijn er twee afkomstig uit familiekring: zijn oom prins Claus (1926-2002) en zijn tante prinses Irene. Korte tijd later vertrekt het kersverse gezin naar de Amerikaanse thuisbasis. Daar brengt Bernardo zijn eerste kinderjaren door.

Tijdens het defilé op Koninginnedag 1978 zien we de kleine Bernardo op het bordes van Paleis Soestdijk. Een jaar later is hij opnieuw van de partij. Ook tijdens het allerlaatste defilé, op 31 mei 1980 - een maand na de abdicatie van koningin Juliana, verschijnt Bernardo ten tonele.

Lees verder onder de foto's.

Prinses Christina met haar oudste zoon Bernardo op het bordes van Paleis Soestdijk tijdens de
Prinses Christina met haar oudste zoon Bernardo op het bordes van Paleis Soestdijk tijdens de viering van Koninginnedag, 1978.
Bernardo_defile_1979
Defile_1979
Bernardo_defile_1980
Prinses Juliana verschijnt op het balkon van paleis Lange Voorhout ter gelegenheid van haar 75e verjaardag. De 6-jarige Bernardo staat naast zijn jarige oma.

In 1984, het jaar waarin zijn oma Juliana haar 75e verjaardag viert, verhuist Bernardo naar Nederland. Het gezin is inmiddels uitgebreid met een broertje en zusje: Nicolás (1979) en Juliana (1981). Totdat de bouw van Villa Eikenhorst - de latere woning van Willem-Alexander en Máxima - in 1987 klaar is, wonen Christina en Jorge met hun drie kinderen in een vleugel van Paleis Soestdijk.

Lees verder onder het jeugdkiekje van Bernardo.

Bernardo-met-nicolas-en-juliana-in-hun-woning-in-wassenaar

Na de lagere school in Wassenaar gaat Bernardo naar het VWO. Als het huwelijk van zijn ouders op de klippen loopt, verhuist hij halverwege de jaren '90 met zijn moeder, broer en zus naar New York. In de Verenigde Staten gaat Bernardo filosofie en kunstgeschiedenis studeren. Daarna doet hij een studie voor industrieel ontwerper.

Bernardo timmert vervolgens lekker aan de weg en opent in 2006 een eigen ontwerpstudio in Brooklyn. Zijn werk wordt uitgekozen voor exposities en gepubliceerd in bladen. In zijn werk profileert hij zich niet als lid van de koninklijke familie. Hij kiest bewust voor een leven in de schaduw van de troon, maar voor belangrijke familiegebeurtenissen pakt hij regelmatig het vliegtuig naar zijn geboorteland.

Lees meer over Bernardo onder de foto.

Bernardo_met_zijn_moeder
Bernardo_herdenkingsdienst_Friso

Zo geeft Bernardo acte de présence bij de inhuldiging van zijn neef Willem-Alexander en viert hij het huwelijk van zijn neef Jaime mee. Ook komt hij in 2013 over voor de begrafenis en de herdenkingsdienst van prins Friso. In de zomer van 2019 zien we hem opnieuw in droevige omstandigheden vanwege de uitvaart van zijn moeder Christina.

Een paar weken geleden komt Bernardo vanuit zijn huidige woonplaats Londen over voor de finale van het Prinses Christina Klassiek Concours. Voor aanvang poseert hij samen met zijn tante prinses Margriet in Theater Amare in Den Haag. Muziek maken is er bij Bernardo (en zijn broer en zus) met de paplepel ingegoten. Als kind leert hij eerst blokfluit spelen en vervolgens piano. Pas daarna mag hij - volgens eigen zeggen - beginnen met "coole instrumenten". Rond zijn veertiende gaat hij op drumles.

Lees verder onder de foto's.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Zoals gezegd woont Bernardo tegenwoordig in Engeland. Na een pijnlijke liefdesbreuk verruilt hij enkele jaren geleden New York voor Londen. Hij verhuist naar de Britse hoofdstad om na zijn scheiding in de buurt van zijn kinderen te blijven. Een paar jaar lang is Bernardo getrouwd met Eva Prinz-Valdes. Samen krijgen ze dochter Isabel Christina (2009) en zoon Julian Jorge (2011). Als Eva na hun breuk besluit te verhuizen naar Londen gaat Bernardo ook die kant op. Zijn nieuwe woonplaats levert hem een nieuwe liefde op. Sinds enige jaren is hij samen met Georgina Turvey, een architecte. Zo af en toe vangen we via haar Instagram-account een glimp op van de twee.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Foto's: ANP en Nationaal Archief

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--