Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Er is werk aan de winkel voor Willem-Alexander

28 december 2020 · Leestijd 2 min

Nederlanders hebben een stuk minder vertrouwen in koning Willem-Alexander. Waar in april van dit jaar nog 76 procent tamelijk veel of veel vertrouwen had in de koning, is dat getal nu gedaald naar 47 procent. Dat concludeert Nieuwsuur na een enquête uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van het programma.

Ook over het functioneren van de koning zijn mensen minder te spreken dan in april. Het percentage dat (heel) tevreden is, is van 67 procent naar 51 procent gedaald. Ook meer mensen zijn nu (zeer) ontevreden over zijn functioneren dan in april; dat aantal is gestegen van 3 naar 14 procent.

De gedaalde tevredenheid heeft mogelijk te maken met de ophef die er tijdens de coronacrisis rond Willem-Alexander was. Zo kreeg de koning forse kritiek op het feit dat hij in oktober met zijn gezin op vakantie ging naar Griekenland nadat Nederlanders juist werden opgeroepen om thuis te blijven. Het koningspaar en de prinsessen keerden snel weer terug naar Nederland en Willem-Alexander en Máxima namen een video op waarin de koning de vakantie onverstandig noemde.

Dat de vakantie onverstandig was, vindt ook driekwart van de ondervraagden. Bijna 70 procent denkt dat het schadelijk was voor het imago van de koninklijke familie. Wel is ongeveer 40 procent van de Nederlanders het erover eens dat het koningspaar wel solidair is geweest, tegenover 25 procent die daar anders over denkt.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--