Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het dynastieke avontuur van prinses Irene met Carlos Hugo

29 februari 2024 · Leestijd 4 min

Het huwelijk van prinses Irene met de Spaanse Carlos Hugo de Bourbon de Parme doet begin 1964, precies 60 jaar geleden, veel stof opwaaien in Nederland. Het begint wanneer prinses Irene zich katholiek laat dopen in Rome op 30 januari 1964. Wanneer het stel hun verloving aankondigt op 8 februari dat jaar, zorgt dit voor veel onrust in het land. Zeker wanneer bekend wordt dat prinses Irene en Carlos Hugo aanspraak willen maken op de Spaanse troon. We spreken met Daniela Hooghiemstra; zij schreef een boek over dit dynastieke avontuur van prinses Irene.

Een spontane ontmoeting is het niet, tussen prinses Irene en Carlos Hugo de Bourbon de Parme. Dat vertelt historicus Daniela Hooghiemstra, die het boek 'Om de liefde, voor de troon: het dynastieke avontuur van prinses Irene en prins Carlos Hugo' schreef, tegen Blauw Bloed. “Het was een idee van de particulier secretatis van Carlos Hugo, die hem de nieuwe koning van Spanje wilde maken. Hij besloot: je moet gaan trouwen. Want zonder echtgenote word je natuurlijk nooit koning."

"Een moderne liefde"

Hooghiemstra verdiepte zich voor haar boek in het dynastieke avontuur van prinses Irene dat ze met Carlos Hugo aanging. Dat speelt nadat de vonk overslaat tussen de twee en het stel in 1964 trouwt. De Nederlandse prinses Irene valt de particulier secretaris van Carlos Hugo op als zij bruidsmeisje is tijdens het huwelijk van Juan Carlos en Sofia. Nota bene de rivalen van Carlos Hugo omdat zij óók de Spaanse troon ambiëren als dictator Franco zou overlijden. "De echte klik kwam denk ik tijdens een wintersportvakantie", zegt Hooghiemstra. "Het was in die zin een moderne liefde, Irene was head over heels." Carlos Hugo heeft eerst een beetje zijn twijfels, maar raakt op de skivakantie diep onder de indruk van Irene's skitalent en is verkocht.

Lees verder onder de foto.

prinses-irene-1964
Prinses Irene in 1964, een maand voor haar huwelijk met Carlos Hugo de Bourbon de Parme.

Prinses Irene bekeert zich voor haar huwelijk tot het katholicisme, iets wat een rel veroorzaakt in het verzuilde Nederland. Ook haar familie is niet blij met de bekering, en is niet bij het huwelijk dat in Rome plaatsvindt.

Lees verder onder de foto.

prinses-sirene-bruiloft
29 april 1964: prinses Irene en Carlos Hugo trouwen in Rome.

Opvolging van Franco

De strijd om de Spaanse troon begint. Hooghiemstra: "Om koning te worden van Spanje was het belangrijk dat je vrienden was met Franco, die toen aan de macht was. Carlos Hugo en Irene hebben alles gedaan om een band met hem te smeden. Irene gaf zelfs een interview in De Telegraaf waarin ze een heel rooskleurig verhaal over Spanje vertelde, en over het bewind van Franco. Veel mensen in Nederland schrokken zich dood dat zij zó positief sprak over een dictator die werd geassocieerd met het fascisme. En Hitler, met wie hij samenwerkte."

Lees verder onder de foto's.

prinses-irene-1965
Januari 1965: prinses Irene en Carlos Hugo in hun appartement in Madrid, Spanje.
Prinses Irene en prins Carlos Hugo.
Prinses Irene en prins Carlos Hugo in 1964.
prinses-irene-carlos-hugo
Prinses Irene en prins Carlos Hugo op het bordes van paleis Soestdijk tijdens Koninginnedag 1970.

De geschiedenis zou anders lopen, en Juan Carlos wordt koning van Spanje. Carlos Hugo probeert nog in het parlement te komen, maar ook dat lukt niet. "Dat was moeilijk te verwerken, en het is een factor geweest in het einde van het huwelijk. Ze hadden alles opgegeven voor een gezamenlijk ideaal. Toen dat als een soort zeepbel uit elkaar spatte, was het huwelijk ook beschadigd."

Lees verder onder de foto.

Prinses-Irene-met-haar-moeder-Juliana
Samen met haar moeder koningin Juliana tijdens Koninginnedag 1978.

Irene en Carlos Hugo gaan uit elkaar, en de prinses keert in 1980 terug naar Nederland. Terug naar een heel ander leven. Kun je geen genoeg krijgen van dit intrigerende verhaal? In onze laatste uitzending besteden we er aandacht aan. De uitzending kun je terugkijken via NPO start vanaf minuut 13:16.

Irene_Margarita_2023
Prinses Irene en haar dochter prinses Margarita zijn samen te gast op de tachtigste verjaardag van prinses Margriet, februari 2023.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--