Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijk: Het dynastieke avontuur van prinses Irene

23 mei 2021 · Leestijd 3 min

Prinses Irene trouwt in 1964 met de Spaanse Carlos Hugo de Bourbon de Parme. Samen hebben ze een doel: koning en koningin van Spanje worden. Maar de geschiedenis loopt anders. Daniela Hooghiemstra schreef een boek over dit dynastieke avontuur van prinses Irene.

Een spontane ontmoeting is het niet, tussen prinses Irene en Carlos Hugo de Bourbon de Parme. Dat vertelde historicus Daniela Hooghiemstra, die het boek 'Om de liefde, voor de troon: het dynastieke avontuur van prinses Irene en prins Carlos Hugo' schreef, gisteren in Blauw Bloed. “Het was een idee van de particulier secretatis van Carlos Hugo, die hem de nieuwe koning van Spanje wilde maken. Hij besloot: je moet gaan trouwen. Want zonder echtgenote word je natuurlijk nooit koning."

Hooghiemstra verdiepte zich voor haar boek in het dynastieke avontuur van prinses Irene dat ze met Carlos Hugo aanging. Dat speelt nadat de vonk overslaat tussen de twee en het stel in 1964 trouwt. De Nederlandse prinses Irene valt de particulier secretaris van Carlos Hugo op als zij bruidsmeisje is tijdens het huwelijk van Juan Carlos en Sofia. Nota bene de rivalen van Carlos Hugo omdat zij óók de Spaanse troon ambiëren als dictator Franco zou overlijden. "De echte klik kwam denk ik tijdens een wintersportvakantie", zegt Hooghiemstra. "Het was in die zin een moderne liefde, Irene was head over heels." Carlos Hugo heeft eerst een beetje zijn twijfels, maar raakt op de skivakantie diep onder de indruk van Irene's skitalent en is verkocht.

Prinses Irene bekeert zich voor haar huwelijk tot het katholicisme, iets wat een rel veroorzaakt in het verzuilde Nederland. Ook haar familie is niet blij met de bekering, en is niet bij het huwelijk dat in Spanje plaatsvindt.

Opvolging van Franco

De strijd om de Spaanse troon begint. Hooghiemstra: "Om koning te worden van Spanje was het belangrijk dat je vrienden was met Franco, die toen aan de macht was. Carlos Hugo en Irene hebben alles gedaan om een band met hem te smeden. Irene gaf zelfs een interview in De Telegraaf waarin ze een heel rooskleurig verhaal over Spanje vertelde, en over het bewind van Franco. Veel mensen in Nederland schrokken zich dood dat zij zó positief sprak over een dictator die werd geassocieerd met het fascisme. En Hitler, met wie hij samenwerkte."

De geschiedenis zou anders lopen, en Juan Carlos wordt koning van Spanje. Carlos Hugo probeert nog in het parlement te komen, maar ook dat lukt niet. "Dat was moeilijk te verwerken, en het is een factor geweest in het einde van het huwelijk. Ze hadden alles opgegeven voor een gezamenlijk ideaal. Toen dat als een soort zeepbel uit elkaar spatte, was het huwelijk ook beschadigd."

Irene en Carlos Hugo gaan uit elkaar, en de prinses keert in 1980 terug naar Nederland. Terug naar een heel ander leven. 

Bekijk het item met Daniela Hooghiemstra hier terug.

Foto's: Uitgeverij Balans

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--