Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zien! De prachtige foto's die Erwin Olaf maakte van het koninklijk gezin

21 september 2023 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen de vriendschap met fotograaf Erwin Olaf missen. Dat schrijft het koningspaar woensdag in een bericht op hun social media-kanalen. Erwin Olaf (64) is enkele weken na een longtransplantatie woensdagochtend onverwachts overleden.

Olaf had een bijzondere band met het Nederlandse koningshuis. De fotograaf ontwierp in 2013 de nieuwe Nederlandse euromunten met koning Willem-Alexander, die in dat jaar ingehuldigd werd. Enkele jaren later maakte hij ook de staatsiefoto's van Willem-Alexander en Máxima en portretten van het koninklijk gezin: hieronder nog eens te zien.

Lees verder onder de foto's.

Staatsiefoto Erwin Olaf: Willem-Alexander
Staatsiefoto van koningin Máxima, gemaakt door Erwin Olaf in 2018.
Staatsiefoto Erwin Olaf: Willem-Alexander
Staatsiefoto van koning Willem-Alexander, gemaakt door Erwin Olaf in 2018.
Erwin Olaf: Willem-Alexander
Portretfoto van koning Willem-Alexander, gemaakt door Erwin Olaf ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Koning Willem-Alexander (2017).
Erwin Olaf: Maxima
Portretfoto van koningin Máxima, gemaakt door Erwin Olaf ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Koning Willem-Alexander (2017).
Erwin Olaf: Amalia
Portretfoto van prinses Amalia, gemaakt door Erwin Olaf ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Koning Willem-Alexander (2017).
Erwin Olaf: Alexia
Portretfoto van prinses Alexia, gemaakt door Erwin Olaf ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Koning Willem-Alexander (2017).
Erwin Olaf: Ariane
Portretfoto van prinses Ariane, gemaakt door Erwin Olaf ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Koning Willem-Alexander (2017).
Koninklijk gezin: foto door Erwin Olaf
Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en hun dochters (v.l.n.r.) Prinses Ariane, Prinses Alexia en de Prinses van Oranje in het Koninklijk Paleis Amsterdam (2018).
Erwin Olaf: drie prinsessen
De drie prinsessen voor de lens van Erwin Olaf (2018).
Erwin Olaf: gezinsfoto
Erwin Olaf maakte in 2018 ook deze gezinsfoto die dat jaar door Willem-Alexander en Máxima gebruikt werd als kerstkaart.

Vriendschap

"Met verdriet nemen wij kennis van het overlijden van Erwin Olaf", luidt de verklaring van de koning en koningin, die wordt gedeeld op de sociale mediakanalen van het koningshuis. "Wij gedenken hem met warmte en zijn dankbaar voor het oeuvre dat hij nalaat en voor de vele bijzondere momenten met hem. Wij zullen zijn vriendschap missen."

Nederland verliest met het overlijden van Olaf "een eigenzinnige, uitzonderlijk getalenteerde fotograaf en een groot kunstenaar", schrijft het koningspaar. "Zijn werk leeft voort en blijft intrigeren en ontroeren."

Lees verder onder het bericht.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

In 2019 werd Olaf benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en in maart van dit jaar ontving Olaf van Willem-Alexander de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje. Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan personen die uitzonderlijke prestaties leveren op het gebied van kunst en wetenschap.

Erwin Olaf in Blauw Bloed

In 2019 sprak Blauw Bloed met Erwin Olaf over de foto's die hij van het koninklijke gezin maakte.

Bron: ANP / Koninklijk Huis 

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--