Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Even binnenkijken: het thuiskantoor van het koningspaar

21 april 2020 · Leestijd 4 min

Maandag zijn nieuwe foto's verschenen van de koning en koningin die thuis, op paleis Huis ten Bosch, aan het werk zijn. Wij namen eens een kijkje naar de achtergrond van de foto's: wat bevindt zich allemaal in het thuiskantoor van de koning en wat vertelt dit over hem? Je leest het in dit artikel.

1. Cartografie

Thuiskantoor-Koning-Willem-Alexander-inzoom.jpg

Willem-Alexander is een liefhebber van kaarten, gezien de boeken Great Maps, Vargic's Miscellany of Curious Maps, Het Universum van Amsterdam (over cartografie in Amsterdam) en de Ski-atlas van de wereld.

2. Memoires

Nelson Mandela en Kofi Annan bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima in 2002.
Nelson Mandela en Kofi Annan bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima in 2002.

Op de plank van de koning staan verder onder meer Goedemorgen, meneer Mandela (de memoires van de persoonlijk assistente van Nelson Mandela) en Interventions (de memoires van Kofi Annan). Met beiden had Willem-Alexander een goede band. Voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, woonde onder andere het huwelijk bij van Willem-Alexander en Máxima in 2002. Bij zijn overlijden in 2018 laat het koningspaar weten hem te herinneren om zijn warmte en zijn wijsheid. Meer lezen over de band tussen de Oranjes en Kofi Annan? Bezoek dan dit artikel

Nelson Mandela is meerdere keren in Nederland op bezoek geweest bij de Oranjes. Beatrix en Willem-Alexander maakten in 1996 een historisch staatsbezoek aan Zuid-Afrika en waren toen ook bij hem op bezoek. Mandela en zijn vrouw waren ook aanwezig bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima in 2002. 

Lees verder onder de foto. 

3. Zelfstudieboeken

In de boekenkast bespeuren wij ook enkele zelfstudieboeken, allemaal op het gebied van management. Het boek 'Koning zijn voor Dummies' bestaat natuurlijk niet, dus haalt ook de koning inspiratie uit de literatuur. Titels als Management Made Simple, Meer Waarde en De Verborgen Impact staan in de kast. Interessant om te zien dat ook hij investeert in zijn leidinggevende vaardigheden. 

4. Familiefoto's

Deze foto met koningin Elizabeth staat ingelijst in de boekenkast van de koning.
Deze foto met koningin Elizabeth staat ingelijst in de boekenkast van de koning.

De foto's in de boekenkast zijn eveneens heel divers. Prominent is het beeld van het koningspaar met koningin Elizabeth, dat vorig jaar werd geschoten toen Willem-Alexander werd geïnstalleerd als Ridder in de Orde van de Kousenband. Van datzelfde bezoek aan Engeland is ook een foto terug te vinden van de koning en koningin bij de Royal Ascot. Andere foto's zijn er onder meer van prinses Amalia, een jonge Máxima, Beatrix en Claus en een op het oog vakantiefoto van het koninklijk gezin.

Lees verder onder de foto. 

5. Kleding

De thuiswerkbeelden van Willem-Alexander toonden de koning zelf ook van een andere kant. Zijn overhemd is ingeruild voor een polo van het merk Ralph Lauren en hij is met blote enkels te zien in zijn instappers.

6. Schilderij

Boven het bureau van de koning hangt een schilderij van de Vader des Vaderlands, Willem van Oranje. Koninginnen Beatrix, Juliana en Wilhelmina hadden allemaal ook een schilderij van Willem van Oranje in hun werkkamer hangen. 

7. Bureau

En dan nog het bureau van de koning. Wat gelijk opvalt, is dat het vol staat met fotolijstjes. Ook heeft de koning een standaard waar een tablet in staat. Hiermee kan hij makkelijk videobellen. Ook bespeuren wij een leesbril, afstandsbediening voor de zonwering, oplaadbare batterijen en schrijfgerei. Het ziet er in ieder geval uit als een comfortabele werkplek.

Thuiskantoor-Koningin-Maxima.jpg

Ook koningin Máxima heeft een eigen studeerkamer. Een groot verschil met het kantoor van de koning is het opvallende behang dat zich in de kamer bevindt. 

Lees verder onder de foto. 

8. Behang

Het tropische sepiakleurige panoramabehang in de werkkamer van Máxima is van het merk IKSEL en heet D-Dream. 

9. Bril

Op de foto's van Máxima in haar kantoor, draagt ze een leesbril. De bril is van het merk Tom Ford en is te koop voor 166 euro.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--