Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Exclusief: Verjaardagsinterview met Pieter van Vollenhoven

20 april 2019 · Leestijd 3 min

"Ik ben meer dan gelukkig, en vind het fantastisch dat ik met prinses Margriet mocht trouwen. Daar denk ik met ontzettend veel vreugde aan terug", aldus prof. mr. Pieter van Vollenhoven, die op 30 april 80 jaar wordt. Jeroen Snel sprak voor deze gelegenheid met de professor, ‘man van’ en vader, die van plan is nog zeker vijf jaar door te gaan. Bekijk hierboven dit exclusieve interview!

Tijdens zijn studie rechten ontmoet Van Vollenhoven prinses Margriet, en in maart 1965 wordt de verloving bekendgemaakt. De verhouding tussen de prinses en de ouders van Van Vollenhoven is goed, al zijn die wel bezorgd. “Ze waren zeer bezorgd. Veel mensen dachten dat dit huwelijk gedoemd was om te mislukken. Mijn ouders vroegen zich wel af hoe dit avontuur zou gaan aflopen. Dat hebben ze nooit gezegd, maar moeten ze hebben gedacht.”

Jeugdherinneringen

Van Vollenhoven wordt in 1939 geboren, vlak voor het begin van de Tweede Wereldoorlog. Maar hij heeft nog levendige herinneringen aan de oorlogsjaren.Bij de familie Van Vollenhoven thuis waren in de oorlog Duitsers ingekwartierd. “Een SS-officier en een uit Oostenrijk. Als er gebombardeerd werd, zaten die bij ons in Schiedam in de kelder. En ik herinner me de parades van militairen.”

Veiligheid

Veiligheid is een woord dat centraal staat in het leven van de man van prinses Margriet. In 1975 wordt hij adviseur verkeersveiligheid van de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat. Daarna ontfermt hij zich over verschillende organisaties zoals de Stichting Maatschappij en Veiligheid en de Raad voor de Transportveiligheid.

Maar hij strijdt vooral voor een onafhankelijk orgaan dat onderzoek doet naar de veiligheid van zaken als transport, gezondheidszorg en milieu. In 2005 wordt die droom waargemaakt, en wordt de Onderzoeksraad voor de Veiligheid opgericht. De professor is er tot 2011 de voorzitter van. 

Ondanks dat hij 80 jaar wordt, is Van Vollenhoven nog lang niet van plan te stoppen met zijn diverse werkzaamheden bij organisaties als de commissie Verkenning Nationale Parken en Slachtofferhulp:

Dankbaar terugzien

Een tevreden mens, zo noemt hij zichzelf. “Ik ben meer dan gelukkig, en vind het fantastisch dat ik met prinses Margriet mocht trouwen. Daar denk ik met ontzettend veel vreugde aan terug.” Terugkijkend op zijn leven heeft Van Vollenhoven daarnaast het gevoel dat hij het “niet alleen heeft gedaan”, zo zegt hij:

Het gehele interview met prof. mr. Pieter van Vollenhoven kun je bovenaan deze pagina bekijken.

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--