Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoogleraar staatsrecht: 'Excuses op deze manier is nog niet eerder voorgekomen'

21 oktober 2020 · Leestijd 3 min

In plaats van dat de minister-president de verantwoording aflegt over de vakantie van de koning naar Griekenland, deed Willem-Alexander dat vandaag zelf via een persoonlijke videoboodschap. En dat is erg zeldzaam volgens Paul Bovend’Eert, hoogleraar staatsrecht. Dat de koning vanmiddag zelf zijn spijt heeft betuigd, noemt hij verstandig.

“Het is nog niet eerder voorgekomen dat een lid van het koninklijk huis op deze manier excuses aanbiedt. Het komt wel vaker voor dat de koninklijke familie een persoonlijke boodschap naar buiten brengt over een privéaangelegenheid, zoals een overlijden of een verloving, maar dit is toch wel heel bijzonder,” aldus Bovend’Eert.

Geen uitzonderingspositie

De hoogleraar had niet zien aankomen dat Willem-Alexander zijn spijt zou betuigen in een video. “Ik had eerlijk gezegd verwacht dat die zaak volgende week in de Tweede Kamer besproken zou worden, want de Kamerleden hadden vragen voor de minister-president, en dat daarmee de zaak zou zijn afgedaan. Nu heeft de koning zelf in een videoboodschap gezegd dat hij een fout heeft gemaakt en daarvoor zijn excuses aanbiedt. Ik denk dat dat heel verstandig is. Hiermee geeft hij aan dat hij geen uitzonderingspositie neemt en geeft hij het signaal dat ook hij zich dient te houden aan de aanbevelingen van de regering.”

Deukje in de monarchie

De hoogleraar benadrukt dat fouten maken menselijk is en dat dus ook de koning niet altijd alles goed kan doen. “Hij heeft een fout gemaakt, is daarop teruggekomen en heeft zijn excuses aangeboden. Wat kun je nog meer doen? Iedereen maakt weleens een fout of een verkeerde inschatting. Ook de koning is een mens van vlees en bloed en heeft een verkeerde inschatting gemaakt. En ja, dat is jammer, dat zorgt voor deukje in de monarchie, maar zijn boodschap helpt hem denk ik wel om dat deukje te herstellen."

Om in de toekomst niet weer in dit soort fouten te vervallen waardoor de monarchie schaden lijdt, is het volgens Bovend'Eert van belang om daar voortaan nog scherper op te letten. 

'De Koning en de monarchie'

Begin deze maand presenteerde Paul Bovend’Eert zijn nieuwe boek ‘De Koning en de monarchie’, waarin hij de vraag stelt ‘welke aanpassingen zijn er nodig om het koningshuis toekomstbestendig te maken?’ Het koningschap in Nederland staat ter discussie en volgens Bovend'Eert moeten dingen vooral duidelijker en transparanter worden. Lees hier meer over zijn boek.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--