Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Filip en Mathilde herdenken slachtoffers noodweer

20 juli 2021 · Leestijd 2 min

België is dinsdag een minuut stil geworden om te denken aan de slachtoffers van de overstromingen. Koning Filip en koningin Mathilde voorop, tijdens een bezoek aan het zwaar getroffen Verviers, enkele tientallen kilometers ten zuiden van Maastricht.

Om 12.00 uur klonken eerst de sirenes van de hulpdiensten, die vorige week zo vaak hebben geloeid in het rampgebied. Daarna daalde in Verviers en elders in het land de stilte neer. Op veel plaatsen hing de vlag halfstok.

Ook de NAVO en de Europese instellingen in Brussel hielden een minuut stilte in acht en streken de vlag halfstok. Onder anderen voorzitter Charles Michel van de raad van EU-leiders en de ambassadeurs van alle lidstaten namen deel aan een plechtigheid. Na afloop ging in onder meer Antwerpen een groot applaus op.

Nationale rouw

België is dinsdag in nationale rouw, voor de slachtoffers van het noodweer dat met name op 14 en 15 juli vooral Luik en omstreken heeft geteisterd. De buitengewoon hevige regens veroorzaakten overstromingen en verwoestende waterstromen die aan zeker 31 mensen het leven hebben gekost. Het water veroorzaakte ook een kolossale schade in delen van het land. Er worden nog steeds zeventig mensen vermist. Er werd dinsdag ook stilgestaan bij het werk van de hulpverleners en reddingswerkers, die nog lang niet klaar zijn in de getroffen gebieden.

De Belgische sporters die in Tokio zijn voor de Olympische Spelen hielden er ook een minuut stilte. De stad Brussel heeft festiviteiten in de avond afgelast die er normaal aan de vooravond van de nationale feestdag, 21 juli, worden gehouden

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--