Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Filip in toespraak: 'We zijn getuige geweest van veerkracht'

20 juli 2021 · Leestijd 2 min

Koning Filip is trots op de veerkracht van de Belgische bevolking en de inzet van de hulpdiensten tijdens de recente overstromingen. De vorst prijst het gedrag, zeker omdat België het zonder deze "ongeziene natuurramp" met de coronapandemie al zwaar genoeg heeft. Dat zei hij dinsdag in een jaarlijkse televisietoespraak.

"De overstromingen hebben een ravage in onze steden en dorpen aangericht. Velen hebben alles verloren. Het werk van een mensenleven, weggevaagd in enkele uren", zei Filip, die het land toesprak vanwege de Nationale Feestdag die op woensdag wordt gevierd. "Maar in tegenspoed geeft onze bevolking blijk van een immense solidariteit. Uit alle hoeken van het land wordt spontaan hulp geboden en talloze vrijwilligers zijn vol toewijding aan de slag gegaan."

De koning bedankt daarnaast "de autoriteiten op het terrein die non-stop gewerkt hebben met de steun van de hulpdiensten, de brandweer en het leger." De afgelopen anderhalf jaar heeft het land met de coronapandemie al een "zware beproeving" doorstaan, aldus Filip. "Maar we hebben blijk gegeven van een onvermoed aanpassingsvermogen. De koningin en ik zijn getuige geweest van prachtige voorbeelden van veerkracht. Ze verdienen al onze dankbaarheid."

Voor het opbouwen van de toekomst wordt een beroep gedaan op de kennis en creativiteit van Belgen, zei de koning. "Ik vertrouw op onze kracht om op te veren. In deze moeilijke tijden hebben we stand kunnen houden door terug te gaan naar de essentie: onze menselijkheid. Die is onschatbaar, die moeten we koesteren. Dat zal ons toelaten om de uitdagingen van onze maatschappij en van onze planeet aan te gaan."

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--