Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Filip en koningin Mathilde sluiten staatsbezoek af op de Duitse kerstmarkt

8 december 2023 · Leestijd 4 min

Koning Filip en koningin Mathilde waren deze week drie dagen in Duitsland. Het koningspaar werd uitgenodigd door bondspresident Frank-Walter Steinmeier voor een staatsbezoek. Inmiddels is de derde afgesloten, dus is het tijd om te kijken hoe de laatste dag eruitzag.

Dagverslag 3 van het staatsbezoek aan Duitsland

De laatste dag van het staatsbezoek vond plaats in Dresden. Het koningspaar ging in de ochtend langs bij het Belgisch-Duitse halfgeleiderbedrijf X-Fab. Filip en Mathilde werden rondgeleid in de zogeheten cleanroom van het bedrijf, een stofvrije labruimte.

Lees verder onder de foto's.

Filip_Mathilde_2023
Koning Filip en koningin Mathilde komen aan bij bedrijf X-Fab.
Filip_Mathilde_2023

Later op de dag bezocht het paar nog een museum en namen zij een kijkje op de kerstmarkt. Tijdens het bezoek aan de kerstmarkt werden Filip en Mathilde getrakteerd op een glaasje glühwein en een traditionele kerststol.

Lees verder onder de foto's.

ANP-485694996
Mathilde_Filip_Duitsland
Filip en Mathilde poseren voor een schilderij in het museum.
Filip_Mathilde_kerstmarkt
Koning Filip en koningin Mathilde bezoeken de kerstmarkt in Dresden.
Mathilde_Filip_kerstmarkt
Het Belgische koningspaar drinkt een glaasje glühwein op de kerstmarkt.

Mode

Koningin Mathilde droeg op de laatste dag van het staatsbezoek een outfit van Dior. Ook het bijpassende hoedje en de handtas zijn gekocht bij het Franse modemerk. Tegen de avond combineerde Mathilde haar rode outfit met een bruine bontjas. 

Lees verder onder de foto's.

Mathilde_Dior
Koningin Mathilde draagt een rode outfit van Dior.
Mathilde_Dior
Ook de hoed en de tas van Mathilde zijn gekocht bij Dior.

Dagverslag 2 van het staatsbezoek aan Duitsland

Op woensdag bezochten de koning en koningin onder meer het Duitse Lucht- en Ruimtevaartcentrum (DLR). Dit om de Belgisch-Duitse samenwerking in de ruimtevaartsector in de kijker te zetten, ook binnen het Europees Ruimteagentschap. Ze ontmoeten er de verschillende spelers uit de sector: politici, wetenschappers, astronauten en de industrie. Daarna zetten Filip en Mathilde een helm op voor een wel heel bijzonder bezoek. Het koningspaar bezocht op 30 meter onder de grond de 'elektrische slagader' van Berlijn.

Heb je dit nieuwtje al gezien? Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan binnenkort naar dit land op staatsbezoek...

Lees verder onder de foto's.

staatsbezoek-duitslands-dag2
staatsbezoek-duitslands-dag2-2
Koning Filip en koningin Mathilde bekijken de verduurzaming van energie 30 meter onder de grond.
staatsbezoek-duitslands-dag2-3
Ook fotografen gaan met het koningspaar onder de grond en schieten dit kiekje van het paar.
staatsbezoek-duitslands-dag2-4
De koning en koningin ontdekken er ook het project van Elia om het eerste energie-eiland ter wereld te bouwen: het Prinses Elisabeth Eiland in de Noordzee.

Contraprestatie

Op woensdagavond was er een contraprestatie waar het Belgische koningspaar als blijk van dank een voorstelling aanboden aan het Duitse staatshoofd. Sophie Junker (sopraan), Samuel Hasselhorn (bariton) en Ammiel Bushakevitz op piano brachten op het podium het werk van Mozart, Duparc, Lekeu, Franck, en Schubert. Voor de gelegenheid droeg koningin Mathilde een rode galajurk met glitters van Natan. Een jurk waarmee ze zich al helemaal waant in de kerstsferen. Net als koningin Máxima overigens, die gisterenavond ook een rode galajurk droeg. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dagverslag 1 van het staatsbezoek aan Duitsland

Dinsdagochtend landden koning Filip en koningin Mathilde op de luchthaven van Berlijn. Daar werden ze begroet door staatssecretaris Dörte Dinger. Vervolgens werd het koningspaar welkom geheten door bondspresident Frank-Walter Steinmeier en zijn vrouw Elke. Het doel van het staatsbezoek is om de banden tussen België en Duitsland op politiek, cultureel en economisch vlak te onderstrepen. Tijdens het bezoek gaan Filip en Mathilde onder andere naar Berlijn en Dresden.

Lees verder onder de foto's.

Staatsbezoek Duitsland
Het Belgische koningspaar wordt welkom geheten door Frank-Walter en Elke Steinmeier.
ANP-485518296
Koning Filip en bondspresident Steinmeier inspecteren de erewacht.
Mathilde_Duitsland
Koningin Mathilde en Elke Steinmeier.

Brandenburger Tor

De eerste dag ging verder met een bezoek aan de Brandenburger Tor. Het beroemde bouwwerk staat momenteel in de steigers, daarom moesten Filip en Mathilde aan de achterkant op de foto. Ze werden hierbij vergezeld door Kai Wegner, de burgemeester van Berlijn. Na het fotomoment legde het Belgische koningspaar een krans bij de Neue Wache, een monument voor alle slachtoffers van oorlog en geweld. Ook brachten Filip een bezoek aan het stadhuis van Berlijn. 

Lees verder onder de foto's.

Filip_Mathilde_Duitsland
Koning Filip en koningin Mathilde poseren voor de Brandenburger Tor.
Koning Filip_koningin Mathilde
Koning Filip en koningin Mathilde bezoeken het stadhuis.
Filip_Mathilde_Duitsland
Filip en Mathilde poseren in het stadhuis.

Staatsbanket

Op dinsdagavond werd een staatsbanket gehouden op Slot Bellevue, de officiële ambtswoning van de bondspresident. Daarmee werd de eerste dag feestelijk afgesloten. 

Lees verder onder de foto's.

Staatsbanket_Duitsland
Voorafgaand aan het staatsbanket poseren beide paren.
Filip_Duitsland
Koning Filip geeft een toespraak.
Mathilde_bril
Koningin Mathilde heeft haar bril op gezet.

Mode van Mathilde

Koningin Mathilde droeg tijdens het eerste dagprogramma een groen mantelpakje van het Belgische modehuis Natan. Ze combineerde de outfit met een bijpassende hoed van Fabienne Delvigne.

Lees verder onder de foto.

Collages (12)
Mathilde_hoed
Koningin Mathilde draagt een hoed van Fabienne Delvigne.

In de avond verscheen Mathilde in een donkere avondjurk van Armani. Ze droeg het ontwerp eerder in 2018, tijdens een staatsbezoek met president Macron van Frankrijk. De jurk lijkt verrassend veel op een zwarte galajurk van Alexander McQueen die Catherine, de prinses van Wales, in 2019 heeft gedragen. Zo zie je maar weer: great minds think alike

Mathilde_staatsbanket
Koningin Mathilde draagt een fluwelen avondjurk van Armani.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--