Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Foto's: Bijzondere dag voor koning Willem-Alexander

17 juni 2019 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander is maandagmiddag geïnstalleerd als ridder in de oudste Britse ridderorde, de 'Most Noble Order of the Garter'. Dat gebeurde formeel in St George's Chapel, de kapel die behoort bij Windsor Castle. Ook de Spaanse koning Felipe werd officieel als 'Stranger Knight' opgenomen in de Orde van de Kousenband.

Beide koningen, gekleed in de traditionele ceremoniële gewaden en gepluimde baret, liepen mee in de traditionele optocht van de ridders van het kasteel naar de kapel.

Hun echtgenotes Máxima en Letizia keken bij het zijportaal toe, samen met leden van de Britse koninklijke familie die geen lid zijn van de Orde. Onder hen de hertoginnen Camilla en Catherine. Die laatste vergezelde koningin Máxima ook bij de korte rit met de Rolls-Royce vanaf het kasteel.

Lees verder onder de foto's.

Koningin Elizabeth (93), die aan het hoofd van de Orde staat en zelf mag beslissen aan wie ze de bijzondere onderscheiding verleent, loopt tegenwoordig niet meer mee maar laat zich rijden. Haar nichtje prinses Alexandra van Kent (82) hield haar in de auto gezelschap nu de gepensioneerde prins Philip (98) niet meer aan dit soort plechtigheden deelneemt.

In de kapel werd, zoals elk jaar op 'Garter Day' een korte dienst gehouden die buiten via luidsprekers was te volgen. De duizenden die via een loterij een toegangsbewijs voor het kasteelterrein hadden weten te bemachtigen, zongen de hymnes en het volkslied uit volle borst mee.

De Queen had de ridders, onder wie ook twee nieuwe Britse, voorafgaand aan de kerkdienst al ontvangen in Windsor Castle. Daar kregen de leden van de Orde al even traditioneel een lunch aangeboden in de historische Waterloo zaal.

Lees verder onder de foto's.

Koningin Beatrix, lid van de Orde sinds 1989, was in 2002 een van de aanwezigen bij de samenkomst
Koningin Beatrix, lid van de Orde sinds 1989, was in 2002 een van de aanwezigen bij de samenkomst van de ridders van de Kousenband.

Koning Willem-Alexander is de elfde 'Oranje' die de Orde van de Kousenband heeft ontvangen. Prins Maurits (1612) en zijn broer Frederik Hendrik (1627), beiden zoons van Willem van Oranje, waren in de zeventiende eeuw de eersten.

Koningin Elizabeth heeft in haar lange regeringstijd maar liefst drie achtereenvolgende Oranje-vorsten de Kousenband gegeven: koningin Juliana (1958), koningin Beatrix (1989) en vorig jaar dus koning Willem-Alexander.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn dinsdag ook in Windsor. Die dag gaan ze naar Royal Ascot, de paardenraces die al sinds 1711 onder Britse koninklijke bescherming staan. Koningin Elizabeth slaat Ascot ook nooit over.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--