Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Foto's: Dit keizerlijk paar is 60 jaar getrouwd

10 april 2019 · Leestijd 2 min

Een bijzondere mijlpaal! De Japanse keizer Akihito en keizerin Michiko vieren woensdag hun 60-jarig huwelijk. Het is hun laatste huwelijksjubileum als keizerlijk paar, want op 30 april abdiceert keizer Akihito om het stokje over te geven aan zijn zoon kroonprins Naruhito.

Akihito en Mishiko op de tennisbaan.
Akihito en Mishiko op de tennisbaan.

Het is 19 augustus 1956 als de jonge Akihito meedoet aan een tenniswedstrijd op het resort Karuizawa. Ze spelen in gemixte teams, met mannen en vrouwen. In de tegenpartij treft hij een zekere Michiko Shoda. Het blijkt de liefde van zijn leven te zijn.

De romance bloeit op, maar wel in het diepste geheim omdat Michiko een burgermeisje is. Het zou een schande betekenen. Akihito en Michiko kunnen elkaar daarom niet ontmoeten. Daarom bellen ze veel in die tijd. Soms belt Akihito zijn geliefde wel 10 keer op per dag!

Akihito zet door en wil met haar trouwen. Het huwelijk in 1959 betekent een breuk met een eeuwenoude traditie.

Voordat er getrouwd kan worden, moet eerst de verloving plaatsvinden. Een kamenier van de keizer komt thuis bij de familie van Michiko om de traditionele cadeaus te overhandigen: vissen, flessen saké en zijde.

Het bruidspaar trouwt eerst volgens de Japanse traditie: Michiko draagt het klassieke juni-hitoe, een gewaad van zijde. Akihito draagt een oranje kledingstuk. Een verwijzing naar de zon en een kledingstuk dat alleen gedragen mag worden door de kroonprins. De huwelijksceremonie vindt plaats in een tempel op het terrein van het Koninklijk Paleis in Tokio.

Na de ceremonie gaan ze langs bij de keizer en keizerin, die volgens de traditie niet aanwezig zijn bij de huwelijksceremonie. Inmiddels hebben ze zich omgekleed naar een westerse outfit. Na het bezoek gaan ze met een koets door de straten van Tokio. Het doet denken aan een rit zoals Harry en Meghan door Windsor maakten na hun huwelijk.

Het paar krijgt drie kinderen: kroonprins Naruhito (1960), prins Akishino (1965) en prinses Sayako (1969). En weet je wat het mooist is aan het huwelijk van de keizer en keizerin? Dat ze op hoge leeftijd net als in 1956 nog steeds dol zijn op tennis!

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--