Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Foto's: Hierom hield Queen Elizabeth zo van Schotland

24 september 2022 · Leestijd 2 min

Koningin Elizabeth overleed op 8 september in Balmoral Castle in Schotland. Het was de plek waar ze het gelukkigst was en de Schotse Hooglanden hadden een speciaal plekje in haar hart. Maar waarom was juist deze plek zo bijzonder voor de Queen?

1. Lange zomers

Als klein meisje spendeerde Elizabeth haar zomers al in Schotland. En daar is ze altijd mee doorgegaan, ook tijdens haar regeerperiode. Het was de plek waar ze zich kon terugtrekken en waar ze zo ontzettend genoot van de Schotse natuur. Tijdens haar verblijf in Schotland werd ze regelmatig bezocht door haar kinderen en kleinkinderen.

Foto1-Queen_Schotland
Koningin Elizabeth en prins Philip vermaken zich met prins Charles en prinses Anne bij Balmoral Castle (september 1955).
2. Highland Games

Elizabeth was een vaste bezoeker van de Braemar Gathering, de bekendste Highland Games in de wereld. Ze kon er steevast rekenen op gezelschap van andere leden van de koninklijke familie.

Foto2-Queen-Schotland
Prins Philip, koningin Elizabeth en prins Charles tijdens de Braemer Gathering in 2015.
3. Verloving

Extra bijzonder: Balmoral is de plek waar Elizabeth in 1947 ten huwelijk werd gevraagd door haar grote liefde Philip.

Foto3-Queen-Schotland
In 1972 bezoeken Elizabeth en Philip een boerderij op hun landgoed Balmoral, ter gelegenheid van hun zilveren huwelijk. Van de koningin werd ooit gezegd dat ze nooit gelukkiger was dan in Balmoral. En dat gold ook zeker voor Philip, die net zo van het Schotse buitenleven hield.
4. Wandelingen met haar honden

Elizabeth hield van de Schotse natuur en maakte er graag lange wandelingen, vergezeld door haar honden.

Foto4-Queen-Schotland
5. Te paard

Elizabeth hield niet alleen van honden, maar was ook een enorme liefhebber van paarden en van paardrijden. En dat heeft ze lang volgehouden, want zelfs in de laatste jaren van haar leven werd ze nog te paard gezien rondom Balmoral Castle.

Foto5-2-Queen-Schotland
Foto5-Queen-Schotland
6. Scheurend door de dorpjes

In Schotland kon Elizabeth haar gang gaan. Ze werd er dan ook regelmatig gespot in haar Range Rover terwijl ze door de omliggende dorpjes scheurde met dat bekende sjaaltje op haar hoofd. Dat had ze in het drukke Londen niet moeten proberen…

Foto6-Queen-Schotland
7. Ze hield van de mensen

De Queen hield van de Schotten. Na de dood van prins Philip zei Elizabeth in een toespraak nog dat ze een blijvende liefde voor Schotland heeft en dat ze er samen met Philip veel gelukkige herinneringen heeft. Ook benoemde ze haar liefde voor de Schotten zelf. "Hier geldt wat mensen vaker zeggen over plekken: het zijn de mensen die het maken. Dat is ook zo met Schotland."

Elizbeth-Philip-Schotland
Deze foto is in 2003 gemaakt door Sophie, de gravin van Wessex, op de top van de Coyles of Muick in Schotland. De privéfoto is vorig jaar, na het overlijden van prins Philip, vrijgegeven door Buckingham Palace.
8. Het normale leven

In Schotland was Elizabeth niet 'de koningin', maar ze kon er echt zichzelf zijn. En dat gold trouwens ook voor Philip, die er tijdens de zomervakanties vaak achter de barbecue te vinden was. 

Foto's: ANP / The Royal Family

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--