Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Foto's: Levensloop prins Henrik (1934-2018)

14 februari 2018 · Leestijd 3 min

Prins Henrik, de echtgenoot van de Deense koningin Margrethe, is dinsdagavond op 83-jarige leeftijd overleden. De prins overleed thuis in het bijzijn van zijn vrouw en twee zoons, kroonprins Frederik en prins Joachim.

Henri_als_klein_jongetje.jpg

Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat wordt geboren op 11 juni 1934 in Talence, Frankrijk. Hij groeit deels op in de Franse kolonie Vietnam.

Na een gedegen opleiding komt hij op het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken terecht. Als diplomaat maakt hij halverwege de jaren '60 kennis met de Deense kroonprinses Margrethe.

Huwelijk

prins_Henrik_huwelijk.jpg

Een jaar na hun verloving trouwt het paar, op 10 juni 1967. Met zijn huwelijk neemt hij de naam Prins Henrik van Denemarken aan.

jong_gezin_Henrik_en_Margrethe.jpg
Het jonge gezin van Margrethe en Henrik.

Als snel na hun huwelijk worden Henrik en Margrethe verblijd met de komst van twee zoons: Frederik (1968) en Joachim (1969).

Titel

persbijeenkomst_1972_Henrik_en_Margrethe.jpg

In 1972, tweeënhalf jaar na de geboorte van hun jongste zoon, wordt Margrethe - na de dood van haar vader - koningin van Denemarken. Henrik blijft de titel prins behouden. Vele jaren later wordt zijn titel opgeschroefd naar prins-gemaal, maar niet naar de door hem zo gewenste titel 'koning'.

Franse wortels

Franrijk, zijn geboorteland, blijft trekken. Prins Henrik brengt er geregeld met zijn gezin - en hun geliefde viervoeters - de vakanties door. Ook trekt hij zich er door de jaren heen regelmatig alleen terug. Henrik laat zijn Franse wortels niet los, maar koestert ze.

Trotse opa

Mary_en_Henrik.jpg

In de zomer van '99 worden Henrik en Margrethe voor het eerst grootouders. Drie jaar na de geboorte van prins Nikolai volgt een tweede kleinzoon, prins Felix. In 2004 breidt de familie zich officieel verder uit als kroonprins Frederik zijn jawoord geeft aan de Australische Mary Donaldson.

In de jaren daarna volgen er nog zes kleinkinderen. Henrik geniet van zijn rol als opa.

Mijlpaal

Op 14 januari 2012 viert koningin Margrethe haar 40-jarig regeringsjubileum. Een bijzondere mijlpaal, die voor Henrik met gemengde gevoelens gepaard gaat. Als prins-gemaal steekt hij niet onder stoelen of banken dat hij zich altijd ondergeschikt voelt aan zijn vrouw.

Pensioen

Op 1 januari 2016 gaat prins Henrik met pensioen. Hij houdt de koninklijke plichtplegingen voor gezien. De prins verschijnt af en toe in het openbaar, onder andere op de verjaardag van zijn echtgenote, tijdens de traditionale balkonscène.

Henrik_en_Margrethe_2017.jpg

In de zomer van 2017 wordt Henrik meerdere keren opgenomen in het ziekenhuis. Hij sukkelt met zijn gezondheid en na uitgebreide onderzoeken maakt het Deense hof bekend dat de prins lijdt aan dementie.

Begin februari meldt het hof dat prins Henrik naast een ernstige longinfectie ook een tumor in zijn linkerlong heeft. Zijn toestand verslechtert snel. Op 13 februari wordt hij vanuit het ziekenhuis overgebracht naar Fredensborg Slot om daar te sterven. Nog diezelfde avond overlijdt hij in zijn slaap.

Foto's: ANP / Kongehuset.dk

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--