Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Foto's: Prinses Estelle met opa naar bibliotheek

23 januari 2019 · Leestijd 2 min

Koning Carl Gustaf heeft zijn kleindochter prinses Estelle samen met haar moeder kroonprinses Victoria meegenomen voor een kijkje in de Bernadotte-bibliotheek in het Koninklijk Paleis in Stockholm. Het uitstapje vond maandag al plaats, maar het Zweedse hof berichtte er dinsdag pas over.

De koninklijke bibliotheek kent een lange historie en is ooit opgezet als de nationale bibliotheek van Zweden. In de loop der eeuwen groeide de verzameling zo enorm dat de honderdduizenden boeken in 1877 buiten het paleis een onderdak kregen, in de nieuwe nationale bibliotheek in Humlegarden. De benaming 'Koninklijke Bibliotheek' bleef wel gehandhaafd.

Lees verder onder de foto's.

Ondertussen ging de koninklijke familie zelf rustig door met het verzamelen van boeken en die vonden een plekje in de eerder ontruimde bibliotheek. In de verzameling zijn boeken te vinden die behoorden aan koning Karl XIV Johan - de Franse generaal die de Bernadotte-dynastie stichtte - tot aan boeken van koning Gustaf VI Adolf, de grootvader van de huidige koning.

Jeugdfoto's 

Meer nog dan boeken echter telt de verzameling foto's. Volgens het hof zijn het er wel 800.000, deels netjes opgeborgen en ingeplakt in fotoalbums. Koning Carl Gustaf (72) had er veel plezier in om zijn eigen jeugdfoto's te laten zien aan de bijna 7-jarige prinses Estelle. Ook kroonprinses Victoria bekeek samen met Estelle oude opnamen, zoals die koningin Victoria eind negentiende eeuw maakte in Egypte.

Koning en kroonprinses hebben Estelle eerder al meegenomen naar het Nationaal Museum en naar de schatkamer van het paleis, waar ze kennismaakte met de regalia - de kronen, scepters en andere waardevolle symbolen van de monarchie.

Bron: ANP / Foto's: Kungahuset.se

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--