Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De Oranjes in de Cariben: toen en nu

11 februari 2023 · Leestijd 4 min

Het veertiendaagse bezoek van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia aan het Caribisch deel van het koninkrijk is donderdag op Saba feestelijk afgesloten. Met foto's uit het ANP-archief blikken wij terug op het historische kennismakingsbezoek van de Prinses van Oranje. Wij herkennen een aantal thema's die ook tijdens vorige koninklijke bezoeken centraal hebben gestaan.

De losse heupen van de Oranjes

Muziek en dans zijn belangrijk voor de eilanden in het Caribisch deel van het koninkrijk. Het is daarom dat ook de Oranjes uitgenodigd worden om deel te nemen aan deze lokale tradities. Dansende royals, gekleed in kleurrijke outfits; de heupen komen los in de Cariben!

In de onderstaande galerij zien wij een dansende Beatrix en Claus tijdens het kennismakingsbezoek van Beatrix als vorstin in 1980. Tijdens eerdere bezoeken in 2011 en 2018 zijn het Willem-Alexander en Máxima die hun danskunsten laten zien. Dit jaar is het Amalia die tijdens haar kennismakingsbezoek voor het eerst mee doet aan een Caribische carnavalsdans! 

Maxima Amalia Willem-Alexander Aruba Dansen Carnaval

Muzikale genen

Dat de Oranjes muzikaal aangelegd zijn, blijkt ook dit jaar weer tijdens de bezoeken aan Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Hier klappen en zingen Amalia en Máxima mee tijdens muzikale optredens. In 1987 is Willem-Alexander met zijn ouders op kennismakingsbezoek in Caribisch Nederland, waar hij de kans krijgt om te drummen. Dat slaginstrumenten ook bekend zijn voor Beatrix, is te zien in onderstaande fotogalerij. Zij bespeelt namelijk een trommel tijdens haar bezoek aan de toenmalige Antillen in 1965. Later, in 2017, zijn het Máxima en Willem-Alexander die meer te weten komen over traditionele steelbandmuziek en drummen zelf ze ook even mee.

Aandacht voor het verleden

Tijdens het bezoek aan Bonaire bezoeken prinses Amalia, koningin Máxima en koning Willem-Alexander de 'slavenhuisjes' op het eiland. De in 1850 gebouwde huisjes dienden als slaapplek voor de slaven die overdag in de zoutpannen werkten. In 1863 werd de slavernij op de Antillen afgeschaft. In 1987 brengt Willem-Alexander hier ook een bezoek tijdens zijn kennismakingsbezoek. Later, in 1992 komt hij hier terug, nu samen met zijn broers en vader. 

ANP-461684562

Alleen op pad

Tijdens het kennismakingsbezoek van Willem-Alexander in 1987 aan Caribisch Nederland heeft de toenmalig kroonprins verschillende werkbezoeken alleen afgelegd. De bezoeken tijdens het kennismakingsbezoek doet prinses Amalia altijd samen met een ouder. Ondanks dit kleine verschil, zien wij Amalia vaak haar eigen gesprekken voeren en relevante vragen stellen. 

Een kaartje uit...

Het mooie Curaçao! Ook echte toeristische trekpleisters worden tijdens de bezoeken aan de eilanden bezocht. Denk bijvoorbeeld aan de kenmerkende Koningin Emmabrug (Pontjesbrug) in Willemstad op Curaçao. De foto’s kunnen zo op een ansichtkaart staan!

Willem-Alexander Maxima Amalia pontjesbrug curacao

De betoverende natuur

De Oranjes tonen al jarenlang interesse in de natuur van de Caribische eilanden. Op Aruba zien wij het koningspaar en prinses Amalia bijvoorbeeld een hike maken door Arikok National Park en wordt gepraat met rangers over het natuurbehoud van het gebied. In dit park zijn koningin Beatrix, Willem-Alexander en Máxima ook tijdens een bezoek in 2011. In 2019 staat het bezoek van prinses Beatrix aan Saba in het teken van natuurbehoud. In 2002 ontdekken Willem-Alexander en Máxima als pasgetrouwd stel de natuur van Saba tijdens een wandeling. 

Liefde voor dieren

De Carbische eilanden zijn thuis voor talrijke unieke diersoorten die in Nederland niet in het wild voor komen. De Oranjes zijn geïnteresseerd in de lokale fauna en krijgen dan ook tijdens hun werkbijzoeken de kans om verschillende bijzondere dieren van dichtbij te bekijken. Zo krijgt prinses Amalia de kans om een schildpad uit te zetten in de zee bij Curaçao, bekijkt prinses Beatrix in 2019 een flamingo van dichtbij en houdt koning Willem-Alexander een leguaan vast tijdens een bezoek aan Curacao in 2013. 

Lokale ontmoetingen

De Oranjes komen graag in contact met de eilandbewoners van Carbisch Nederland. Op ieder eiland dat zij bezoeken, staan ontmoetingen met inwoners op de planning. Tijdens werkbezoeken aan organisaties en bedrijven krijgen de eilandbewoners de gelegenheid om meer te vertellen over hun dagelijks leven. Natuurlijk is er ook de gelegenheid om een selfie te nemen met de royals, of om hen een hand te geven. Deze foto's laten goed zien hoe de Oranjes warm onthaald worden op de eilanden tijdens bezoeken in 2023, 2015 en 2011. Zoals de foto van een jonge prinses Beatrix in 1958 tijdens haar kennismakingsbezoek aan de toenmalige Antillen. 

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--