Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Happy birthday! Lady Louise is 20 jaar

8 november 2023 · Leestijd 3 min

Lady Louise is dan misschien niet het bekendste kleinkind van koningin Elizabeth en prins Philip, ze heeft wel veel met haar grootouders gemeen. Maar wie is Lady Louise precies? Voor haar twintigste verjaardag zetten wij deze royal in het zonnetje.

Louise Alice Elizabeth Mary Mountbatten-Windsor komt op 8 november 2003 in het ziekenhuis van Frimley (in Surrey) ter wereld. Ze is de oudste dochter van prins Edward en hertogin Sophie. Lady Louise heeft een moeilijke start in het leven. Ze komt een maand te vroeg ter wereld en moeder en kind krijgen hevig bloedverlies.

Als of dat nog niet genoeg is, zit vader Edward voor een officiële reis op Mauritius. Vlak na de geboorte wordt de baby overgebracht naar een ander ziekenhuis in Londen. Haar moeder blijft in het ziekenhuis in Frimley. Pas tien dagen na de geboorte mogen Edward en Sophie hun dochter meenemen naar huis.

Lees verder onder de foto.

Louise-Edward-Sophie
Edward en Sophie met de pasgeboren Louise.

Lady Louise krijgt oogoperatie

In april 2004 vindt Louises doop plaats in de kapel van Windsor Castle. Als Louise anderhalf jaar is, ondergaat ze een operatie tegen haar esotropie. Dit is een aandoening waarbij mensen scheelzien. Door de aandoening heeft Louise een minder goed zichtvermogen, al laat haar moeder Sophie in een interview weten dat een tweede operatie in 2014 uitstekend geholpen heeft: "Haar zicht is perfect", vertelt ze aan de Sunday Express.

Lees verder onder de foto.

Louise-Catherine-2012
2012: Louise en Catherine kijken naar een roeiwedstrijd tijdens de Paralympische Spelen in Londen.

Lady Louise groeit op in Surrey

Op 17 december 2007 wordt Louises broertje James geboren. Het gezin woont in Bagshot Park in Surrey, wat ten zuiden van Londen ligt.

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Verschijning in het openbaar

Tijdens koninklijke gelegenheden verschijnt lady Louise vaak met haar ouders en broertje in het openbaar. Zo rijdt ze tijdens Trooping the Colour, de jaarlijks nationale Britse feestdag, in de koets. Ook verschijnt ze diezelfde dag op het balkon van Buckingham Palace.

Lees verder onder de foto's.

Louise-Trooping-the-Colour
Louise in de koets met haar ouders tijdens Trooping the Colour in 2011.
Louise-Trooping-the-Colour
Louise op het balkon van Buckingham Palace samen met haar grootouders en Catherine tijdens Trooping the Colour 2012.

We zien Louise ook tijdens de kroning van koning Charles.

Lees verder onder de foto's.

Louise-kroning-Charles
Louise-kroning-Charles

In 2011 heeft Louise een speciale rol op het huwelijk van William en Catherine. Het 8-jarige meisje is namelijk één van de bloemenmeisjes.

Lees verder onder de foto.

Louise-bruiloft-Willam-Catherine
Louise staat links achteraan.

Paardrijden als grote passie

In haar vrije tijd houdt Louise zich graag bezig met paardensport. De passie voor paarden zit er al vroeg in, dat blijkt wel uit foto's waar ze al als klein meisje met haar oma aan het paardrijden is. Nu is Louise zelfs een professionele koetsrijder, iets wat haar opa Philip ook graag deed. De kleindochter van Philip neemt meerdere jaren deel aan de Windsor Horse Show. Na de dood van prins Philip erft Louise zijn koets.

Lees verder onder de foto's.

Louise-paardrijden
V.l.n.r.: James, koningin Elizabeth en Louise aan het paardrijden.
Louise-paardrijden
Louise-Philip

Studie in Schotland

Louise studeert sinds een jaar Engels aan de St. Andrews University in Schotland. Dit is ook de universiteit waar William en Catherine elkaar ontmoetten en waar hun liefde opbloeide.

Louise
Koningin Elizabeth poseert met haar (achter)kleinkinderen op Balmoral Castle in Schotland. Lady Louise staat links achteraan.

Foto's: ANP/Instagram

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--