Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Foto's: Wat dragen koningin Máxima en prinses Amalia op Prinsjesdag?

20 september 2022 · Leestijd 3 min

Het is ieder jaar op de derde dinsdag van september de vraag van de dag: Wat draagt koningin Máxima op Prinsjesdag? Dit jaar zijn we natuurlijk ook heel benieuwd wat prinses Amalia zal dragen. En uiteraard mag prinses Laurentien niet ontbreken in dit overzicht.

Koningin Máxima ging deze Prinsjesdag voor de kleur grijs. De ijsgrijze japonmantel met wikkelsjaal is gemaakt van air-mesh/neoprene met bijpassende hoed. De stof is gemaakt van gerecycled materiaal. De robe manteau is een ontwerp van Benchellal, een Nederlandse ontwerper met Marokkaanse roots. De koningin droeg het Ordelint en de Ster van het Grootkruis der Orde van de Nederlandse Leeuw. 

Oranjes-vertrek-paleis_Prinsjesdag
Koningin-Maxima-troonrede
Koningin-Maxima-balkonscene-Prinsjesdag

Amalia

Prinses Amalia koos voor een donkergroene japon van voile met uitlopende plissé. De kleine hoed heeft ze van haar moeder geleend. Op de hoed, een creatie van de Belgische ontwerpster Fabienne Delvigne, waren drie diamanten sterren uit de koninklijke collectie gespeld. De Prinses van Oranje droeg het Ordelint en de ster van het Grootkruis der Orde van de Nederlandse Leeuw.

Prinses-Amalia-Prinsjesdag-2022
Prinses-Amalia-komt-aan-bij-schouwburg
Prinses-Amalia-balkonscene

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Laurentien

Prinses Laurentien straalde in een lichtroze jurk. De japon is gemaakt van crêpe cady. Haar hoed is versierd met een zijden bloem. Volgens modejournalist Josine Droogendijk is de jurk van Hardies Mode uit Den Haag. De echtgenote van prins Constantijn mag graag kleding dragen van het Haagse modehuis. Laurentien droeg de versierselen behorende bij het Grootkruis in de Huisorde van Oranje.

Laurentien-hoed
Prinses-Laurentien-balkonscene-Prinsjesdag

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Koning Willem-Alexander en prins Constantijn dragen elk jaar op Prinsjesdag een jacquet met grijs vest. De koning draagt daarbij het draaginsigne Ridder Militaire Willems-Orde. Zijn broer Constantijn draagt de bouton van het Grootkruis der Orde van de Nederlandse Leeuw.

En nog een leuk kledingweetje...

De lakeien dragen deze Prinsjesdag voor het eerst in ruim veertig jaar nieuwe kostuums. Er zijn dit keer ook speciale uniformen voor vrouwen gemaakt. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is daarbij gekeken naar het draagcomfort en er zijn duurzame materialen en verbeterde stoffen gebruikt.

De verwachting is dat de kleding tien jaar langer meegaat en ook niet meer chemisch gereinigd hoeft te worden. Een aantal oude uniformen wordt bewaard in het Koninklijk Huisarchief. De lakeien dragen de gala-uniformen bij Prinsjesdag en ook bij officiële ontvangsten en (staats)diners.

Houd dit artikel in de gaten voor meer updates.

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--