Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het liefdesverhaal van koning Frederik en koningin Mary

20 januari 2024 · Leestijd 4 min

De Deense koning Frederik en koningin Mary zijn al bijna twintig jaar getrouwd én ouders van vier kinderen. Hoe hebben de twee elkaar ontmoet en hoe verging het ze in de jaren daarna?

Waar het allemaal begon

Zelfs als klein meisje heeft Mary, vertelt ze later, nooit gedroomd ooit koningin te worden. Het beroep van dierenarts sprak haar veel meer aan. Maar dan is het 2000 en in Sydney worden de Olympische Spelen gehouden. In een café ontmoet Mary een jongeman. Hij wordt geïntroduceerd als ‘Fred.’ Dat zijn bijnaam ‘Turbo Freddy’ is vanwege de vaart waarmee hij de ene na de andere vriendin verovert zal ze dan nog niet weten. Wel ontdekt ze dat hij de troonopvolger is van Denemarken, kroonprins Frederik dus.

Lees verder onder de video.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

'Latten'

Een lange-afstandsrelatie begint met de daaraan verbonden charmes zoals telefoontjes, e-mails en misschien zelfs brieven. Het grote publiek heeft nog niets door. Ook niet als ze samen in zowel Australië en Denemarken worden gesignaleerd. Mary verhuist in 2001 naar Europa, waarna de twee hun romance nog een poosje buiten de media kunnen houden. Pas twee jaar later, in 2003, kondigt koningin Margrethe de verloving officieel aan.

Lees verder onder de foto's.

Prinses-Mary-Frederik-630.jpg
Frederik en Mary worden enthousiast ontvangen door het Deense volk.
Mary-Frederik-ontmoeting.jpg
Een ongedwongen foto van het verliefde stel.
Frederik_mary_verkering.jpg
Frederik en Mary, enige tijd voor de bekendmaking van hun verloving.
Verloving Frederik Mary 2003
Frederik en Mary kondigen hun verloving aan in 2003.

De bruiloft

Op 14 mei 2004 vindt het koninklijk huwelijk plaats. Mary heeft kerkelijk gezien geen al te grote overstap hoeven maken, ze blijft protestants – maar switcht van de Presbyteriaanse naar de Lutherse kerk.

Lees verder onder de foto.

Frederik-Mary-bruiloft2.jpg
Het geluk straalt er vanaf!.

Voor de liefhebber van de details: de jurk is van de Deense ontwerper Uffe Frank. De japon is gemaakt van bijna 100 jaar oud kant, vervaardigd door Ierse nonnen. Het huwelijksmonogram is ontworpen door koningin Margrethe. Zij staat bekend om haar artistieke talenten. Het bruidsboeket bevat onder andere zoete erwten. Als eerbetoon aan het geboorteland van de bruid, Australië, is er ook eucalyptus in verwerkt. Later wordt het boeket neergelegd op het graf van Mary's moeder. 

Lees verder onder de foto's.

Huwelijk-Mary-Frederik.jpg
Het moment waar iedereen op gewacht heeft...de kus!.
Frederik-mary-bruiloft1.jpg
Frederik en Mary op hun huwelijksdag.

Een groot gezin

In oktober 2005 wordt het liefdesgeluk uitgebreid door de geboorte van zoon Christian. Zijn naam is geen verrassing want traditie bepaalt dat in Denemarken de kroonprinsen om de beurt Frederik en Christian worden genoemd. In 2007 volgt de geboorte van prinses Isabella. Vier jaar later, in 2011, wordt de tweeling Vincent en Josephine geboren.

Lees verder onder de foto.

doop Christian 2006
Frederik en Mary tijdens de doop van hun oudste kind, prins Christian.

De kinderen krijgen een ‘zo normaal mogelijke jeugd’. Zij gaan in elk geval naar openbare scholen en krijgen dus geen privé-onderwijs. Net als onze Oranjes organiseren Frederik en Mary regelmatig fotosessies, zodat het volk kan zien hoe het gezin zich ontwikkelt. Ook delen ze foto's via social media. Daar staat dan tegenover dat de pers hun privacy moet respecteren. 

Lees verder onder de foto's.

gezin-prinses-mary.jpg
V.l.n.r. prins Vincent, koningin Mary, prinses Isabella, koning Frederik, kroonprins Christian en prinses Josephine.
Deense_koninklijke_familie.jpg
Het gezin tijdens de confirmatie van kroonprins Christian in 2021.
Mary_Frederik_Christian_Isabella_2023
In mei 2023 zijn Frederik en Mary met hun vier kinderen bij de confirmatie van neef Henrik.

Koninklijk, maar toch gewoon

Ze zijn "koninklijk, maar gewoon en hun chemie is echt", oordeelde de journalist Jane Wheatley. Zij mocht in 2013 een paar uur met Frederik en Mary doorbrengen tijdens een fotoshoot. Jane schrok in eerste instantie een beetje van de eisen. Nee, ze mocht niet met de prinses alleen spreken en geen vraag stellen over de troonopvolging. Ze moest de royals aanspreken met ‘Your Royal Highness’ of in de derde persoon maar het werd al snel ‘u’ en daar viel niemand over.

Lees verder onder de foto.

Frederik Mary dansavond
Na bijna twintig jaar huwelijk zijn Frederik en Mary nog steeds dolgelukkig.

Net als ieder getrouwd stel toonden Frederik en Mary vol trots hun (aangepaste) paleis en dat was meteen een ijsbreker. Jane Wheatley was aangenaam verrast om te zien hoe ze enerzijds zichzelf blijven en tegelijk het beeld in stand houden dat het publiek nu eenmaal eist van de monarchie. En dat doen ze tot op de dag van vandaag nog steeds. 

Frederik Mary bij Taj Mahal 2023
Wat romantisch! In 2023 bezoeken Frederik en Mary de Taj Mahal.

De troonswisseling

Tijdens haar eindejaarstoespraak kondigt koningin Margrethe kondigt onverwachts aan dat ze afstand zal doen van de troon. Twee weken daarna, op 14 januari, volgt de troonswisseling in Kopenhagen. Vanaf dat moment zijn Frederik en Mary officieel koning en koningin van Denemarken. Hun zoon kroonprins Christian is nu de volgende troonopvolger. 14 januari was een feestelijke en historische dag voor de Denen. Bijna 300.000 mensen verzamelden zich voor Paleis Christiansborg om de toespraak van de nieuwe koning mee te maken. Vanaf het balkon van Paleis Christiansborg gaf het nieuwe koningspaar elkaar een kus. Wil je deze dag nog een keer herbeleven? Wij hielden een liveblog bij met alle hoogtepunten van de dag.

Het nieuwe koningspaar geeft elkaar een kus op Paleis Christiansborg.
Het nieuwe koningspaar geeft elkaar een kus op Paleis Christiansborg.
Koning Frederik, koningin Mary, kroonprins Christian, prinses Isabella, prins Vincent en prinses Josephine staan samen op het balkon.
Koning Frederik, koningin Mary, kroonprins Christian, prinses Isabella, prins Vincent en prinses Josephine staan samen op het balkon.
De menigte in Kopenhagen kijkt toe hoe het nieuwe koningspaar in de koets vervoerd wordt naar Paleis Amalienborg.
De menigte in Kopenhagen kijkt toe hoe het nieuwe koningspaar in de koets vervoerd wordt naar Paleis Amalienborg.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--