Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Geheime post van Elizabeth moet openbaar worden

29 mei 2020 · Leestijd 2 min

De correspondentie tussen de Britse koningin Elizabeth en haar vertegenwoordiger in Australië over het ontslag van een oud-premier moet openbaar gemaakt worden. Dat bepaalde het Australische hooggerechtshof vrijdag.

In 1975 ontsloeg gouverneur-generaal John Kerr de Australische premier Gough Whitlam, omdat hij niet wilde aftreden of verkiezingen wilde organiseren nadat hij een begrotingsvoorstel had verworpen. Kerr verving hem met oppositieleider Malcolm Fraser, wat voor een van de meest controversiële politieke gebeurtenissen in het land zorgde.

De brieven die de Queen aan haar Australische afgevaardigde stuurde zouden "persoonlijke en geheime correspondentie" bevatten. Ze werden in het Australische Nationale Archief opgeborgen en zouden eigenlijk pas in december 2027 openbaar gemaakt worden. Een verzoek van professor Jennifer Hocking om de brieven eerder in te zien werd in eerste instantie verworpen, maar vrijdag dus alsnog gehonoreerd door het hooggerechtshof.

Het is niet voor het eerst dat een Britse royal zijn of haar post openbaar moet maken. Vijf jaar geleden moest prins Charles de brieven die hij stuurde aan Britse ministers ook al openbaar maken van het hooggerechtshof.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--