Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gezin prins Joachim pakt leven in Parijs weer op

11 mei 2020 · Leestijd 2 min

Prins Joachim, de jongste zoon van koningin Margrethe, is sinds afgelopen weekend met zijn vrouw prinses Marie en jongste kinderen Henrik (11) en Athena (8) weer teruggekeerd naar Frankrijk. Dat maakte het Deense hof maandag bekend.

Prins Joachim (50) pakt in de Franse hoofdstad meteen zijn studie weer op. Hij volgt aan de École Militaire de hoogste Franse militaire managementopleiding. De laatste weken heeft hij vanuit Denemarken de colleges digitaal gevolgd.

Het gezin van Joachim keerde eind maart vanwege de coronacrisis uit Parijs terug naar Denemarken. Jongste zoon Henrik werd naar het Rigshospitalet gebracht om te worden onderzocht op ademhalingsproblemen in verband met zijn astmatische bronchitis. Ook werd de 11-jarige kleinzoon van koningin Margrethe onderzocht op het longvirus, maar de test was negatief.

Joachim kreeg overigens scheepsladingen kritiek over zich heen omdat hij van Frankrijk naar Denemarken was gereisd terwijl in beide landen het dringende advies was om 'thuis' te blijven en niet onnodig te reizen. Een Frans ziekenhuis had Henrik ook kunnen onderzoeken, maar daar voelde prins Joachim niet voor.

Omstreden

Joachim verbleef aanvankelijk in zijn appartement in een van de paleizen van Amalienborg. Half april verkaste hij naar kasteel Schackenborg in Zuid-Jutland, waar hij tot de zomer van 2014 had gewoond. Daar had hij wat meer ruimte en konden de kinderen ook meer buitenspelen, tussen het volgen van thuisonderwijs van hun Franse school door. Nu in Frankrijk de scholen weer langzaam opengaan, kunnen ook Henrik en Athena weer lessen gaan volgen.

Het verblijf van het prinselijk gezin in Parijs - de oudste zonen van Joachim, de prinsen Nikolai en Felix, zijn in Denemarken gebleven - is omstreden. Critici vinden het maar niks dat Joachim zijn toelage uit de staatskas behoudt terwijl hij vanwege de opleiding geen koninklijke taken kan uitvoeren. Echtgenote Marie is echter zo goed en zo kwaad als dat ging vanuit Frankrijk actief gebleven.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--