Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Glitter en glamour! Royals stralen op de rode loper

30 december 2021 · Leestijd 3 min

Filmsterren, beroemde popartiesten en royals hebben gemeen dat ze geregeld over de rode loper paraderen. Zien en gezien worden... stijlmeester Bodo Breg bekijkt voor ons de koninklijke en iets minder koninklijke outfits die gedragen zijn bij feesten en partijen.

Wist je dat de eerste rode loper al bijna een eeuw geleden werd uitgerold? Dat gebeurde in Hollywood in 1922. Sindsdien staat de lange rode mat synoniem voor glitter en glamour.

Op de rode loper van het jaarlijkse Met Gala in New York, een van de belangrijkste evenementen in de modewereld, is het niet anders. Menig ster strijdt om de aandacht met een opvallende creatie, met of zonder koninklijke allure. 

Koninklijke allure

Niet alleen voor gala's en filmpremières maar ook voor koninklijke huwelijken en tijdens staatsbezoeken rolt het rode tapijt. Zo schittert Máxima op de rode loper in Noorwegen tijdens de contraprestatie in een gloednieuwe Claes Iversen. Tijdens het staatsbezoek aan Berlijn, in juli 2021, verschijnt de koningin in een dromerige strapless japon met een gelaagd rokgedeelte van Valentino.

Lees verder onder de foto's.

De rode loper bij het huwelijk van prins Carl Philip en Sofia Hellqvist zorgt voor prachtige plaatjes. Koningin Máxima straalt in een creatie van Jan Taminiau en koningin Margrethe van Denemarken gaat voor vlammend rood.

Bodo Breg: "Als er een ontwerper is wiens naam legendarisch verbonden is met de rode loper dan is het wel de Libanese ontwerper Elie Saab. Al zijn ontwerpen kunnen regelrecht de rode loper op, en worden door menig ster en royal gedragen. Zo ook door kroonprinses Victoria." 

De Zweedse troonopvolgster kiest op de vooravond van haar huwelijk voor een spectaculaire galajurk van Elie Saab. Ook erfgroothertogin Stéphanie weet zijn creaties te waarderen. Zij vraagt hem om haar bruidsjapon te ontwerpen.

Ondanks de lockdowns en geschrapte evenementen hoeven we de rode loper niet te missen. Afgelopen september viert het koningspaar in Utrecht het 100-jarig bestaan van de Nederlandse Bachvereniging mee. De koningin kiest voor een ton sur ton-outfit van het merk Natan. Opmerkelijk genoeg kiest zij voor een broekpak in plaats van een avondjurk. Prinses Margriet trekt die wel uit de kast om samen met haar man op de rode loper van de première van The Sound of Music te schitteren.

De Britse royals zien we zo af en toe ook op de rode loper. Catherine verbaast vriend en vijand met haar glamorous gouden jurk bij de première van de nieuwe James Bond. Ook verschijnen William en Catherine ieder jaar bij de uitreiking van de BAFTA's.

Maxima_veertigste_verjaardag.jpg

Bodo Breg herinnert zich maar wat graag het rode loper-moment van Máxima op haar veertigste verjaardag. Voor het koninklijke feestje in het Amsterdamse Concertgebouw kiest ze voor een meloenkleurige jurk van chiffon, gemaakt door Jan Taminiau. 

"Deze jurk leek bijna te stromen van het lijf van de jarige Máxima. Ze stapte de loper op, en een zuchtje wind deed de rest. Tijdloos, zwierig, elegant.... zo hoor je loper te betreden!", aldus onze stijlmeester.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--