Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'God save The Queen': Nieuw boek over Elizabeth van Nederlandse bodem

28 oktober 2020 · Leestijd 4 min

Een nieuw boek over de Britse vorstin Elizabeth II, maar dan van Nederlandse auteurs. In 'God save The Queen' werpen tien Nederlandse schrijvers, met ieder hun eigen onderwerp, hun licht op de langst regerende monarch.

Elizabeth_Phillip_jong.jpg

Verschillende onderdelen van het leven van koningin Elizabeth komen aan bod. Zo legt schrijfster Reinildis van Ditzhuyzen de etiquette van het hofleven uit, zoomt culinaire historicus Lizet Kruyff in op de menu's van Buckingham Palace en beschrijft journaliste Liddie Austin de geheime boodschappen die verscholen gaan in haar kledingkeuze: "Ze is een symbool en dat moet ze uitstralen."

Het bewogen en veelbesproken privéleven van Elizabeth wordt niet overgeslagen. Er wordt teruggeblikt op haar woelige, maar hechte relatie met jongere zus Margaret en haar keuze voor prins Philip als huwelijkspartner. Ook vraagt journaliste en schrijfster Monica Soeting zich af hoe Elizabeth was als moeder van haar vier kinderen.

Lees verder onder de foto.

Elizabeth opent het parlement in 2016.
Elizabeth opent het parlement in 2016.

In het boek is ook ruimte voor de professionele kant van het leven van de koningin. Haar wonderbaarlijke en unieke positie in de politiek, bijvoorbeeld als staatshoofd van 16 landen. Elizabeth was pas 25 jaar toen haar vader overleed en zij onverwachts de troon besteeg. Destijds was Groot-Brittannië nog een wereldmacht met Winston Churchill aan het roer. 

Veel is er door de jaren heen veranderd, maar de Queen zit er nog steeds. Elizabeth heeft verschillende oorlogen, rampen en crises meegemaakt en zag de opkomt van tv, internet en sociale media. Inmiddels is ze overgrootmoeder van acht en heeft ze een hoogbejaarde leeftijd bereikt.

Lees verder onder de foto.

Queen_speech.jpg

Volgens een van de auteurs heeft ruim 68 jaar op de troon Elizabeth een haast goddelijke status gegeven die, in combinatie met haar ‘gewoonheid’, voorspelbaarheid en haar hoge leeftijd, zorgt voor een mateloze populariteit. Die populariteit is echter nooit vanzelfsprekend geweest en bereikte zelfs een dieptepunt in de jaren 90, toen schoondochter Diana de koninklijke familie de (media)oorlog verklaarde.  

Haar lange regeerperiode heeft een enorme stempel gedrukt op het imago van het koningshuis. Ze is traditiegetrouw en doet alles graag volgens het boekje, maar toch is ze waar nodig meebewogen met de tijd. Het is algemeen bekend dat Elizabeth van plan is koningin te blijven tot haar dood. "Ze heeft ten overstaan van God beloofd dat ze zal dienen tot haar dood en gaat dat ook doen", verzekert Vanessa Lamsvelt, verslagger van onder andere het huwelijk van William en Catherine, ons. "Alleen kleine aanpassingen in haar rituelen en tradities verraden dat de Queen toch iets merkt van het verstrijken van de tijd". Zo is Elizabeth sinds vorig jaar gestopt met het dragen van de loodzware Keizerlijke Staatskroon. Vooralsnog gaat ze door, hoewel de taak van het koningschap haar toch steeds zwaarder moet vallen. 

'God save the Queen' verwijst naar haar iconische speech van afgelopen voorjaar om aan te tonen dat ze er nog altijd toe in staat is om het Britse publiek te bereiken. Elizabeth stak toen iedereen, midden in de lockdown, een hart onder de riem met de woorden uit het wereldberoemde lied van Vera Lynn: 'We will meet again.'

Tien vrouwen delen hun visie op de onverwoestbare Queen Elizabeth. God save the Queen verschijnt op 22 oktober 2020 bij Uitgeverij Pluim. Ingeleid door Hieke Jippes met bijdragen van: Liddie Austin, Brigitte Balfoort, Reinildis van Ditzhuyzen, Wies Enthoven, Dorine Hermans, Lizet Kruyff, Vanessa Lamsvelt, Nienke van Leverink en Monica Soeting.

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--