Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijktip voor vanavond: De Gouden Koets

16 juni 2021 · Leestijd 3 min

De Gouden Koets, die in 2015 van het toneel verdween, staat sinds deze week weer volop in de belangstelling. Het rijtuig is vanaf vrijdag in het Amsterdam Museum te bezichtigen en woensdagavond geeft de NOS een inkijkje bij het restauratieproces van de afgelopen jaren.

De koets groeide door de jaren heen uit van een door koningin Wilhelmina in 1898 niet gewenst geschenk tot een nationaal symbool en een trekpleister op Prinsjesdag. In de afgelopen tien jaar ontstond er discussie of de koets, die in 2015 voor het laatst werd ingezet, nog wel kon worden gebruikt vanwege het door velen als kwetsend ervaren 'koloniale' zijpaneel.

Het gaat om de linkerzijde waarop de 'Hulde van de Koloniën' is aangebracht, met onder meer knielende zwarte mannen. Volgens velen is dat anno 2021 niet meer acceptabel. Koning Willem-Alexander volgt de discussie, maar neemt er vooralsnog niet aan deel. Hij zei vorig jaar dat hij de Gouden Koets eerst in "volle glorie" hersteld wilde zien voordat hij zou bepalen of het rijtuig nog gebruikt zou worden.

Restauratie

De discussie werd de laatste jaren minder hard gevoerd omdat de Gouden Koets van het toneel verdween vanwege de ingrijpende restauratie. Na 117 jaar dienst werd de koets vrijwel helemaal uit elkaar gehaald waarna alle onderdelen minutieus onder handen werden genomen.

Lees verder onder de foto's.

De renovatie is door de koning uit zijn eigen begroting betaald. De precieze kosten zijn niet openbaar gemaakt, maar in 2015 werd een schatting gemaakt van minstens 1,2 miljoen euro.

In de NOS-documentaire, die woensdagavond om 20:25 uur op NPO 2 wordt uitgezonden, komen de dilemma's waarmee de restauratoren te maken hebben gehad terug. Zo moest de koets authentiek blijven, maar ook veilig zijn.

Een cameraploeg heeft sinds 2016 vijf jaar lang over de rug van restauratoren en personeel van het Staldepartement mee kunnen kijken hoe specialisten diverse onderdelen restaureerden, renoveerden of reconstrueerden, naar gelang wat nodig was.

Het was zeker niet alles goud dat er blonk toen de Gouden Koets de afgelopen jaren door de straten van Den Haag reed. Er was sprake van houtrot, scheuren in de zijpanelen, kapot leerwerk, roestvorming en kieren tussen banden en wielen, om maar een paar gebreken van het pronkstuk uit de Koninklijke Stallen te noemen.

Kijk vanavond naar de documentaire 'De Gouden Koets' om 20:25 uur op NPO 2.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--