Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuwe school voor Claus-Casimir

23 september 2020 · Leestijd 3 min

Graaf Claus, de zoon van prins Constantijn en prinses Laurentien, maakt zijn middelbare school de komende twee jaar af aan Gordonstoun, de gerenommeerde internationale kostschool in Schotland. Hij is eerder deze week naar Moray vertrokken, in gezelschap van zijn moeder.

Vanwege de in Schotland geldende coronaregels moesten beiden na aankomst twee weken in quarantaine. Claus-Casimir (16) zal gedurende die tijd het schoolprogramma online volgen.

De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigde woensdag namens prins Constantijn en prinses Laurentien de voorgenomen schoolwisseling, zonder verdere toelichting te geven. Claus-Casimir is geen lid van het Koninklijk Huis.

De graaf was tot nu toe leerling aan het VCL in Den Haag. Op Gordonstoun gaat hij het Engelse eindexamen A-levels doen. De school biedt naast academische vorming ook de mogelijkheid andere interesses - zoals sport en theater - te ontplooien. Voor Claus is het interessant dat hij de kans krijgt zijn beginnende sneakerbedrijfje Grails in de vorm van een speciale opdracht verder te ontwikkelen.

Lijfstraffen, koude douches en pestgedrag

De school werd in 1934 opgericht en telt tegenwoordig zo'n zeshonderd leerlingen, waarvan vijfhonderd in het internaat. Een derde van de scholieren komt uit het buitenland. Tucht en discipline waren de ingrediënten die oprichter en onderwijsvernieuwer Kurt Hahn (1886-1974), een joodse vluchteling van het nazi-regime, introduceerde op de school. Onderdeel van de scholing waren de bergen, de zee, frisse lucht en avonturen.

Gordonstoun in Schotland heeft onder anderen prins Philip en zijn zoons Charles, Andrew en Edward en zijn kleinkinderen Peter en Zara Phillips als oud-leerlingen. Gordonstoun geniet ook bekendheid om zijn internationale karakter en de brede onderwijsfilosofie van grondlegger Kurt Hahn, maar ook om zijn straffe regime in de vorige eeuw. Lijfstraffen, strikte discipline en koude douches waren de sleutel tot Hahn's aanpak om kinderen in het gareel te houden.

Zelfs in de jaren zeventig was er nog geen centrale verwarming. Ramen stonden 's nachts open: in de winter konden de kinderen wakker worden met sneeuw op hun dekens, zo schreef The Guardian enkele jaren geleden. Maar dat was niet het enige. Kwalijker was dat Gordonstoun ook bekend stond vanwege extreem pestgedrag. Jongere kinderen waren overgeleverd aan oudere en geweld, diefstal en afpersing kwamen veel voor.

Colditz in kilts

De Britse prins Charles heeft trauma's overgehouden aan Gordonstoun. Als onderdeel van zijn inwijding zou prins Charles, 13 jaar oud, naakt in een mand zijn gegooid en onder een koude douche zijn achtergelaten. De Britse troonopvolger heeft dan ook slechte herinneringen aan de school, waar zijn vader prins Philip juist tot bloei kwam. Charles sprak van 'Colditz met een Schotse rok' ('Colditz in kilts'), een verwijzing naar de streng beveiligde Duitse gevangenis voor geallieerde krijgsgevangen in kasteel Colditz.

De huisvesting is tegenwoordig minder spartaans en ook het regime is moderner geworden, waardoor Gordonstoun zijn aantrekkingskracht heeft gehouden. Claus komt op een uitdagende manier binnen voor de laatste twee jaar van de senior school. Omdat hij de eerste twee weken online lessen volgt, zal een deel van zijn medeleerlingen elkaar al veel langer kennen omdat ze de school al langer hebben doorlopen.

Zijn oom koning Willem-Alexander maakte zijn middelbare school ook af in het buitenland, maar koos destijds voor het Atlantic College in Wales. Kurth Hahn lag overigens ook aan deze school, onderdeel van de United World Colleges, ten grondslag.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--