Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Groothertog Henri maakt actieve plannen voor aftreden

16 april 2024 · Leestijd 2 min

Groothertog Henri van Luxemburg zal net als zijn vader Jean afstand doen van de troon. Henri is momenteel 24 jaar groothertog, maar is al bezig met het plannen van zijn afscheid. Dat heeft hij in aanloop naar het Luxemburgse staatsbezoek aan België tegen de Belgische media verteld.

Hoewel het in een aantal landen gebruikelijk is dat de vorst tot aan zijn of haar dood op de troon blijft zitten, gaat groothertog Henri van Luxemburg dat anders doen. "Ik ben van plan om op een gegeven moment met pensioen te gaan. Dat staat vast", zegt Henri in gesprek met Belgische media in aanloop naar het staatsbezoek dat hij deze week aan België brengt.

Zijn vader achterna

Binnen de Luxemburgse groothertogelijke familie is het overigens niet nieuw dat een vorst bij leven afstand doet van de troon. De vader van Henri, de in 2019 overleden groothertog Jean, deed in 2000 afstand van de troon ten gunste van zijn oudste zoon. Bijna een kwart eeuw later is zijn zoon Henri de volgende die de troon over gaat dragen.

Lees verder onder de foto.

Groothertog Henri en groothertog Jean
Groothertog Henri en zijn vader Jean in 2011.

Plannen

Aan de Belgische media vertelt Henri dat er binnen de familie "veel" gesproken wordt over het moment dat zijn oudste zoon het stokje van hem zal overnemen. De Luxemburgse groothertog vindt dat erfgroothertog Guillaume en zijn vrouw Stéphanie het momenteel "uitstekend" doen als erfgenamen. "Er zijn dus plannen. We weten ook dat Guillaume nog steeds zeer jonge kinderen heeft", vervolgt Henri.

Lees verder onder de foto.

Erfgroothertog Guillaume en gezin
Erfgroothertog Guillaume met zijn vrouw en oudste zoon in 2020.

"Om deze taak te kunnen vervullen, heb je een zekere mate van onafhankelijkheid van de kinderen nodig. Je moet ze de tijd kunnen geven voordat je je volledig kunt concentreren op het toekomstige ambt van staatshoofd. Het is een lastige positie", aldus de Luxemburgse groothertog.

Bron: ANP

Geschreven door

Sonja van Hal

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--