Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Groothertog Henri: 'Crisis vraagt om nationale solidariteit'

17 maart 2020 · Leestijd 3 min

Groothertog Henri van Luxemburg heeft maandagavond net als zijn neef koning Filip van België de bevolking toegesproken in verband met de coronacrisis.

Hij zei dat de regering maatregelen heeft genomen die hun weerga in de recente geschiedenis van Luxemburg niet kennen. "Besluiten die zeker niet gemakkelijk zijn, maar wel belangrijk en juist."

Volgens Henri vraagt de crisis om "nationale solidariteit". De groothertog deed een dringend beroep op iedereen om de situatie serieus te nemen en de aanbevelingen van de regering op te volgen. "Het is essentieel dat we de verspreiding van het virus beperken en zorgen dat zo min mogelijk mensen gelijktijdig worden besmet. Ieder van ons heeft een grote verantwoordelijkheid."

De groothertog uitte zijn grote respect en waardering voor het medisch en zorgpersoneel en zei dankbaar te zijn voor de spontane acties om mensen, en met name de kwetsbaren, te helpen.

De hele toespraak van groothertog Henri gaat als volgt: 

Beste landgenoten,

Ik richt me vandaag tot u op een moment dat het leven in Luxemburg in de war raakte. De regering heeft tot maatregelen besloten, die de afgelopen decennia niet zijn genomen.

Het zijn vergaande beslissingen die een enorme impact hebben op het dagelijks leven. Ze zijn zeker niet gemakkelijk, maar wel heel belangrijk en juist.

Nu is het moment waarop onze nationale solidariteit wordt gevraagd en ik doe een beroep op iedereen om de situatie serieus te nemen en ook de maatregelen en aanbevelingen op te volgen.

We weten dat het virus dat op dit moment de wereld verlamt, en zeer gevaarlijk kan zijn voor kwetsbare mensen. Het is van essentieel belang dat we erin slagen de verspreiding van het coronavirus te beperken. Ieder van ons heeft hierin verantwoordelijkheid. Respecteert u alstublieft de algemene regels van de hygiëne en houd u aan de regels.

De overheid en de verschillende autoriteiten evalueren voortdurend de huidige situatie. De genomen maatregelen zullen worden aangepast wanneer dat nodig en noodzakelijk is. Met namen voor  onze gezondheids- en verpleegkundigen is dit een enorme inspanning, zij doen uitstekend werk.

Ik wil vandaag ook mijn diepste respect aan hen betuigen en hen bedanken voor hun waardevolle en hun eindeloze werk.

Ik ben ook dankbaar voor de solidariteit in de bevolking en de vele initiatieven die zich spontaan hebben gevormd om elkaar te helpen en vooral om de meer kwetsbare mensen te beschermen.

Deze dagen en weken ben ik er, samen met de Groothertogin en onze hele familie, voor u om deze moeilijke tijd samen door te komen.

Dank u en ons allemaal voor de moed.

Bekijk hier de beelden: 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--