Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Haakon feliciteert Sami-gemeenschap op feestdag

6 februari 2021 · Leestijd 1 min

De Noorse kroonprins Haakon heeft zaterdag de Sami-bevolking gefeliciteerd met Sami National Day. Dat is een belangrijke feestdag voor de Sami-bevolkingsgroep, een nomadisch volk dat vooral in Lapland leeft.

Haakon, die zich vaker sterk maakt voor de bevolkingsgroep, zegt in een video op Instagram blij te zijn dat iedereen het recht heeft op een eigen identiteit. Hij feliciteert de Sami en wenst hen een fijne dag.

Lees verder onder de Instagram-post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De Noorse kroonprins vindt het belangrijk dat de cultuur van de Sami beschermd blijft. Zo zette hij eerder al eens historische gebouwen van de Sami-bevolkingsgroep op de monumentenlijst. "Het is belangrijk om de cultuur en geschiedenis van de Sami te bewaken en bewaren", zei Haakon toen. In 2009 vierden Haakon en Mette-Marit de nationale feestdag mee met de sami, en droegen ze de authentieke kleding (zie kopfoto).

Momenteel bestaan er nog maar enkele tienduizenden Sami. Naast hun kleurrijke traditionele kleding zijn ze te herkennen aan het gebruik van rendieren.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--