Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Haakon leest voor het eerst de Noorse troonrede voor

2 oktober 2020 · Leestijd 3 min

Kroonprins Haakon heeft vrijdagmiddag de 165e sessie van de Storting, het Noorse parlement, geopend. Hij deed dat in plaats van zijn vader koning Harald die met ziekteverlof is. Koningin Sonja vergezelde haar zoon naar het parlement.

Op het podium van de zittingszaal van de Storting stonden slechts twee zetels: de troonzetel, waarvoor Haakon ging staan en de gebruikelijke zetel voor de koningin. Meteen na aankomst en het door een koor zingen van Kongesangen, het koningslied, kreeg Haakon de tekst van de troonrede overhandigd door premier Erna Solberg.

Haakon las de regeringsvoornemens, waarin uiteraard veel aandacht was voor de gevolgen van de coronapandemie, voor vanachter een lessenaar. Alle leden van de Storting en de regering bleven daarbij naar Noors gebruik staan. Anders dan op Prinsjesdag in Nederland hielden de aanwezigen geen anderhalve meter afstand aan en werden geen mondkapjes gedragen. Parlementsvoorzitter Tone Wilhelmsen Trøen, die na Haakon het woord voerde, besloot haar toespraak met 'God beware Noorwegen en de Koning'. Daarna volgde het Noorse volkslied.

Lees verder onder de foto's.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Het was voor het eerst sinds 1990 dat niet de koning maar de kroonprins het parlement opende. Destijds nam toenmalig kroonprins Harald de honneurs waar voor zijn zieke vader koning Olav V. Nu was het Harald zelf die met ziekteverlof is na een ziekenhuisopname vanwege ademhalingsproblemen vorige week vrijdag.

"Het wordt een opening van de Storting om te onthouden", aldus de donderdag herkozen parlementsvoorzitter Tone Wilhelmsen Trøen eerder. Niet alleen omdat Haakon de troonrede las, maar ook vanwege de maatregelen die zijn genomen in verband met de coronapandemie. Er waren slechts 200 genodigden in plaats van de gebruikelijke 700 en de ceremonie duurde ook korter: nog geen half uur.

Korte rijtoer

Kroonprins Haakon en koningin Sonja hebben na de opening van het parlementaire jaar een korte rijtoer gemaakt in een open Lincoln Continental. Ze reden van de Storting over de Karl Johans gate (straat) naar het Koninklijk Paleis, een afstand van nog geen kilometer. Langs de route stond een militaire erewacht, maar er was maar weinig publiek.

Het was de tweede keer dit jaar dat het Noorse koningshuis er ondanks de coronacrisis voor koos om een ritje te maken in een open auto. Eerder gebeurde dat op 17 mei, de nationale feestdag. Toen stapte het koningspaar in de aloude Roadmaster A1 uit 1939, dezelfde auto die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was ingezet voor een rijtoer van de uit ballingschap terugkeerde koninklijke familie.

Het kroonprinselijk paar volgde koning Harald en koningin Sonja in de convertible Lincoln Continental uit 1966, die onder meer is gebruikt bij het huwelijk van kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit in 2001.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--