Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Terugblik: de bruiloft van kroonprins Haakon en Mette-Marit

25 augustus 2023 · Leestijd 3 min

Op 25 augustus 2001 stapt de Noorse kroonprins Haakon in het huwelijksbootje met Mette-Marit. De twee royals vieren vandaag hun 22ste trouwdag. Tijd om terug te kijken naar hun sprookjesachtige bruiloft waar ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij aanwezig waren.

Dat kroonprins Haakon met Mette-Marit ging trouwen werd niet door iedereen in Noorwegen goed opgevangen. Mette-Marit is namelijk een burgermeisje en ook een gescheiden moeder. Uit een eerder huwelijk kreeg Mette-Marit al zoon Marius (1997). Ondanks alle kritiek trouwde het stapelverliefde stel op 25 augustus 2001 in Oslo. 

Lees verder onder de foto. 

haakon_Mette-Marit_huwelijk_2.jpg
Op 25 augustus 2001 trouwen Haakon en Mette-Marit in Oslo.

Bruidsjurk

De bruidsjurk van Mette-Marit was minimalistisch en had weinig poespas. De japon van ontwerper Ove Harder Finseth had een aangesloten lijfje en een uitlopende rok die gemaakt is van crêpe satijn. De sleep was maar liefst twee meter lang.

Lees verder onder de foto. 

Haakon_mettemarit-huwelijksportret.jpg
De bruidsjurk van Mette-Marit was roomwit en uitgevoerd in crêpe satijn.

Op haar bruiloft droeg Mette-Marit de Diamond Daisy Bandeau-tiara, een geschenk van koning Harald en koningin Sonja voor haar huwelijk met hun zoon Haakon. 

Bruidsboeket

Zoals je kan zien had Mette-Marit geen 'normaal' bruidsboeket in haar handen. Ze koos voor een soort hangplant vol met mos, orchideeën, kleine rozen en hortensia's. Voor deze creatie werkte ze samen met Aina Nyberget Kleppe, een bekende bloemist uit Oslo. 

Lees verder onder de foto. 

ANP-300658347
Kroonprins Haakon loopt samen met Mette-Marit naar het altaar.

Bijzonder was dat niet de vader van Mette-Marit haar naar het altaar bracht. De kroonprins zelf stond haar buiten op te wachten en de twee liepen samen door het gangpad naar het altaar. Haar vierjarige zoontje Marius was op de bruiloft bruidsjonker.

Lees verder onder de foto's. 

Haakon_mettemarit-kus.jpg
Dé eerste kus als man en vrouw.
Mette-Marit trouwde in 2001 met de Noorse prins Haakon. Bijzonder bij haar bruidsjurk was het lange,
Mette-Marit heeft haar zoontje Marius aan de hand.

Een simpele bruiloft

Waar een koninklijk huwelijk vaak vol glitter & glamour zat, was dit bij Haakon en Mette-Marit niet het geval. De bruiloft van prins Haakon en Mette-Marit was net zo simpel als de bruidsjurk van de bruid. Dat paste niet alleen bij de stijl van Mette-Marit (de prinses houdt nu eenmaal van niet te veel poespas), maar paste ook bij de tijd. Zoals je al kon lezen, was niet iedereen even blij met de komst van de prinses. Met deze minimalistische bruiloft toonde Mette-Marit aan dat ze haar plek kende.

Lees verder onder de foto. 

ANP-300657954
Het aansnijden van de taart.

Naast het simpele ontwerp van de bruidsjurk was ook de make-up en het haar van de Noorse vrij minimaal. Ze had bijna geen make-up op en dat was geen overbodige luxe, de tranen vloeiden namelijk rijkelijk. 

Lees verder onder de foto. 

ANP-300657951
De eerste dans van kroonprins Haakon en Mette-Marit.

Bruidsgasten 

Royals van over de hele wereld reisden af naar Oslo om de bruiloft van Haakon en Mette-Marit bij te wonen. Zo waren namens Nederland Willem-Alexander en zijn toen nog verloofde Máxima aanwezig. Verder zien we de toen nog prins Charles van Groot-Brittannië, koning Carl Gustaf en koningin Silvia van Zweden, kroonprins Frederik van Denemarken, de Belgische koning Albert en koningin Paola, de toen nog prins Filip van België, de Deense koningin Margrethe en de Spaanse koningin Sofia. 

Lees verder onder de foto. 

ANP-300658360
Haakon en Mette-Marit met hun bruidsgasten, waaronder Willem-Alexander en Máxima.

Vandaag geven Haakon en Mette-Marit een groot tuinfeest. Niet alleen om hun trouwdag te vieren, maar ook omdat ze allebei 50 zijn geworden afgelopen weken. We wensen kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit een mooi huwelijksjubileum en een fijn feest! 

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--