Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is het liefdesverhaal van prins Haakon en prinses Mette-Marit

4 november 2023 · Leestijd 6 min

Dit Noorse kopel lijkt na al die jaren nog steeds gek op elkaar te zijn. 22 jaar geleden gaven de twee elkaar het ja-woord in Oslo, maar dit ging niet zonder slag of stoot. We duiken vandaag in het liefdesverhaal van kroonprins Haakon en prinses Mette-Marit.

Prins Haakon ontmoet Mette Marit voor het eerst in 1999 in Høiby op het Quart Festival. Dat is het grootste muziekfestival van Noorwegen. De vonk slaat meteen over. Mette-Marit vertelde laatst nog over dit mooie moment: "Hij zag me. Hij begreep mij. Hij was nieuwsgierig. En hij hield mij vast.”

Lees verder onder de foto. 

mette-marit-haakon2000
Een van de eerste foto's van het gelukkige stel.

"Ik leef nog steeds met ongemak van dat jaar"

Het jaar dat Haakon en Mette-Marit verkering krijgen is voor beide een moeilijke periode. Dit blijkt uit het boek 'Haakon - Historier om en Tronarving' een biografie over het leven van Haakon. "Ik leef nog steeds met het ongemak van dat jaar", onthult Mette-Marit in het boek. "Je achtervolgd voelen is een overweldigend gevoel. Ik had dat vanaf de tijd dat bekend werd dat we samen waren totdat we trouwden."

Lees verder onder de foto. 

Haakon met zijn dan nog verloofde Mette-Marit, 2000.
2000: Kroonprins Haakon met zijn dan nog verloofde Mette-Marit.

Ook Haakon heeft deze periode als traumatisch ervaren. "Wat ik me herinner is dat er ontzettend veel negativiteit was rond Mette en mij, en dat veel mensen vonden dat ze het volste recht hadden om luidkeels iets over ons tweeën te zeggen", voegt Haakon toe. "Het is een surrealistische ervaring om mensen op tv te zien praten over je geliefde en dat ze zeggen dat twee verliefde mensen een einde aan hun relatie moeten maken."

Lees verder onder de foto.  

mette-marit-haakon
2000: Het stel kondigt hun verloving aan.

Een leven van rock en roll

Mette-Marit is op dat moment al moeder van een zoon, Marius Borg Høiby. Hij is geboren op 13 januari 1997 uit een eerdere relatie. Op het moment van hun ontmoeting werkt Mette-Marit als serveerster en leeft ze naar eigen zeggen een ‘leven van rock en roll’. Dat leven komt onder een vergrootglas te liggen wanneer Haakon en Mette-Marit op 1 december 2000 hun verloving bekendmaken. “We zijn nu één jaar en één week samen en hebben besloten dat we onze levens willen delen”, zegt Mette-Marit in het verlovingsinterview.  

Lees verder onder de foto.  

Haakon-mette-marit-verloving
2000: Haakon en Mette-Marit kondigen hun verloving aan.

Mette-Marit krijgt na de aankondiging bakken met kritiek om zich heen. De vader van Marius is veroordeeld voor meerdere delicten met drugs en dat komt iedereen te weten. Ook het feit dat ze al een kind heeft uit een eerdere relatie, wordt niet door iedereen in Noorwegen even goed ontvangen. "Het meest kwetsbare deel van mijn leven werd in het openbaar besproken", zegt Mette-Marit in de biografie. "Ik kan niet begrijpen dat dat in Noorwegen gebeurde." Gelukkig houdt de liefde stand. 

Haakon_mette-Maritverloving.jpg
3 december 2000: kroonprins Haakon poseert samen met zijn verloofde Mette-Marit voor de pers.

Een koninklijke verlovingsring

De verlovingsring heeft veel koninklijke historie. Het is de robijnen ring die Haakon’s grootvader, koning Olav, destijds aan zijn verloofde Martha gaf. Ook koning Harald, Haakon’s vader, gebruikte hem als verlovingsring toen hij op zijn knieën ging voor koningin Sonja. En nu pronkt hij dus aan de vinger van Mette-Marit. 

Lees verder onder de foto. 

Verlovingsring_mm-haakon.jpg

Nog gewoner dan Assepoester

Zoals gezegd, ontstaat er vlak na de verloving een discussie over de geschiktheid van Mette-Marit als toekomstige kroonprinses. Sommige mensen beweren zelfs dat het einde van de monarchie nabij is.Daarnaast vinden sommigen haar te ‘gewoontjes’ en heeft ze een naam die niet koninklijk genoeg zou zijn. "Nog gewoner dan Assepoester", zo schrijft de Noorse pers.  

Lees verder onder de foto's. 

haakon-mette-marit-2001
1 januari 2001: kroonprins Haakon poseert op het paleis met zijn vriendin Mette-Marit.
Haakon_mettemarit-verkering.jpg

Samenwonen vóór het huwelijk

Om het nog erger te maken gaat het stel voor het huwelijk samenwonen, wat geheel ingaat tegen de regels van de conservatieve kerk van Noorwegen. De populariteit van het Noorse koningshuis bereikt destijds een historisch dieptepunt. Uit cijfers blijkt dat veel Noren geen probleem hebben met het samenwonen van het stel, maar wel een probleem hebben met het voormalige drugsgebruik van de verloofde van de kroonprins. Er gaan stemmen op dat Haakon afstand moet doen van zijn plek in de lijn van opvolging. Maar Haakon is overtuigd van hun liefde en luistert niet. 

Lees verder onder de foto. 

Haakon_mettemarit_verkering.jpg
2000: Prins Haakon en Mette-Marit krijgen verkering.

De moeder van Mette-Marit uit ook haar twijfels als zij een interview geeft aan een Noorse krant. “Dat ze op een dag zouden trouwen was ondenkbaar. Mette-Marit heeft immers de kleine Marius en bovendien is ze maar een gewoon meisje'', zegt ze. De ouders van de prins, koning Harald en koningin Sonja, kunnen op hun eigen manier sympathiseren met hun zoon. Zelf hebben zij bijna tien jaar moeten wachten om te mogen trouwen. Hoewel Harald en Sonja niet bepaald blij zijn met de keuze, blijven zij hun zoon toch steunen.  

Koningin Sonja speelt met Marius

Het Noorse hof probeert op de kritiek in te spelen door onder andere een foto naar buiten te brengen van ‘oma’ koningin Sonja die met de kleine Marius speelt, terwijl de rest van de familie vertederd toekijkt. 

Lees verder onder de foto's.

Marius_spelen_sonja.jpg
noorsefamilie
De zoon van Mette-Marit zit knus op de schoot van zijn stiefvader kroonprins Haakon.

Een openhartig interview aan de pers

Een week voor de bruiloft spreekt Mette-Merit, met tranen in haar ogen en gezakte schouders, in een persconferentie over haar verleden met drugs en overmatig feesten. “Ik ben over grenzen gegaan en heb daar spijt van. Ik zou van deze gelegenheid gebruik willen maken om te zeggen dat ik drugs veroordeel. Ik hoop dat ik het in het vervolg kan vermijden om over mijn verleden te praten en ik hoop dat de pers deze wens zal respecteren”, aldus Mette-Marit. De publieke opinie reageert zeer positief op de woorden van de toekomstige prinses. 

Lees verder onder de foto. 

Haakon-mette-marit-interview.jpg

Het moment suprême: de bruiloft

Kroonprins Haakon trouwt op 25 augustus 2001 in de kathedraal van Oslo met zijn grote liefde Mette-Marit. De bruid draagt een minimalistische trouwjurk met lange mouwen gemaakt van witte zijden crêpe met een 6 meter lange sluier. Mette-Marit heeft de jurk zelf met de hulp van de Noorse modeontwerper Ove Harder Finseth en naaister Anna Bratland ontworpen.  

Lees verder onder de foto's. 

Haakon_mettemarit-kus.jpg
Dé eerste kus als man en vrouw.
Haakon_mettemarit-huwelijksportret.jpg
De bruidsjurk van Mette-Marit was roomwit en uitgevoerd in crêpe satijn.

Het sprookje zet zich voort

Na haar bruiloft krijgt Mette-Marit de titel kroonprinses van Noorwegen. Het paar gaat wonen op het landgoed Skaugum, samen met Marius, het zoontje van Mette-Marit.  

In haar jaren als kroonprinses laat Mette-Marit aan Noorwegen zien wat ze in huis heeft en neemt ze alle, voor zover die er nog waren, twijfels weg. Zo maakt ze alsnog een opleiding af en zet ze zich in als ambassadeur voor verschillenden goede doelen en de Verenigde Naties. Mette-marit zet zich in voor het Noorse volk en laat zien wat voor een geschrikte koningin ze wordt. 

Lees verder onder de foto's.

mette-marit-haakon-2002
2002: prins Haakon en prinses Mette-Marit bezoeken samen Londen.
mette-marit-haakon-2003
juli 2003: Het stel poseert voor de 30ste verjaardag van Mette-Marit.
ANP-432097981

Een groot gezin

Haakon en Mette-Marit krijgen twee kinderen, de toekomstige koningin prinses Ingrid-Alexandra in 2004 en prins Sverre Magnus in 2005. 

Haakon_mette-marit-baby.jpg
2004: Haakon en Mette-Marit verwelkomen baby Ingrid Alexandra.
mette-marit-haakon
2004: Haakon en Mette-Marit poseren voor de pers samen met de pasgeboren Ingrid-Alexandra en Marius.
mette-marit-haakon-2005
Kerst 2005: Het gezin poseert bij de kerstboom in 2005 met de pasgeboren Sverre Magnus.
mette-marit-haakon-2007
2007: Voor de zomerse fotosessie poseert het gezin voor de pers. Ook Marius is erbij.
noors-gezin-2013
V.l.n.r.: (boven) koning Harald, Marius, prins Haakon, (onder) koningin Sonja, prins Sverre Magnus, prinses Ingrid-Alexandra, prinses Mette-Marit.
mette-marit-haakon-2018
2018: het gezin poseert voor de jaarlijkse zomer-foto.
Sverre Magnus_Mette Marit_Ingrid Alexandra_Haakon
2023: De Noorse familie straalt op nieuwe vakantiefoto's.

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--