Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Haakon staat wandeling van 120 km te wachten

20 augustus 2020 · Leestijd 2 min

De Noorse kroonprins Haakon gaat volgende week wandelen. Niet zomaar een wandelingetje maar een tocht van drie dagen. Hij loopt van 26 tot en met 28 augustus van Oslo naar de Zweedse grens en volgt daarbij de zogenoemde vluchtelingenroute.

Deze route uit de Tweede Wereldoorlog werd tijdens de Duitse bezetting door het Noorse verzet onder meer gebruikt voor koeriersdiensten naar het neutrale Zweden, maar ook om mensen over de grens in veiligheid te brengen.

Haakon liet zich woensdag - op de verjaardag van zijn echtgenote Mette-Marit - in het oorlogsmuseum in Oslo informeren over de vluchtelingenroute. De kroonprins loopt de 'Flyktningeruta' om te vieren dat Noorwegen 75 jaar geleden werd bevrijd. Het traject van 120 kilometer is nu een historische wandelroute.

Wandelmaatjes

De excursie van Haakon wordt georganiseerd door de Noorse toeristenorganisatie en secretaris-generaal Dag Terje Klarp Solvang treedt op als gids. De kroonprins wordt verder vergezeld door een militair en een landgenoot met een migratie-achtergrond.

Onderweg zijn ontmoetingen gepland met mensen die destijds gebruik hebben gemaakt van de ontsnappingsroute, maar ook met mensen die in recente jaren in figuurlijke zin de omgekeerde route hebben gevolgd en vanuit brandhaarden in de wereld als vluchtelingen naar Noorwegen zijn gekomen.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--