Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Harald moet nog even in ziekenhuis blijven

10 januari 2020 · Leestijd 2 min

De Noorse koning Harald is aan de beterende hand, maar mag het Rikshospital in Oslo nog niet verlaten. Dat heeft het hof vrijdag aan het einde van de middag laten weten. De verwachting is dat hij volgende week naar huis kan.

Noorse media waren eerder op de dag optimistisch gestemd en dachten dat Harald (82) al uit het ziekenhuis ontslagen zou worden. De koning werd woensdag opgenomen omdat hij last had van duizeligheid. Het was niet ernstig aldus het hof, maar het leek doktoren verstandig hem op te nemen. Ook werd gezegd dat Harald daarna enige tijd rust zou nemen.

Regent

Kroonprins Haakon nam zoals gebruikelijk als regent de taken van zijn vader over. Zo zat hij vrijdag in het Koninklijk Paleis de Staatsraad voor en ook de komende twee weken zal hij optreden als regent.

Het is niet voor het eerst dat Haakon 'gepromoveerd' wordt tot regent van Noorwegen. Vorige maand speelde een virale infectie koning Harald ook al parten. Ook toen nam zijn zoon de taken tijdelijk over.

Anders dan in Nederland kent Noorwegen niet de traditie dat het staatshoofd op zekere leeftijd aftreedt om plaats te maken voor een jongere generatie, zoals koningin Beatrix dat in 2013 deed. Koning Harald heeft herhaaldelijk aangegeven in het harnas te willen sterven.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--