Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Harry over breuk met koningshuis: 'Ik had geen keus'

20 januari 2020 · Leestijd 2 min

De Britse prins Harry had het gevoel geen andere keus te hebben dan een stap terug te doen binnen de koninklijke familie. De hertog van Sussex gaf zondag een speech bij een liefdadigheidsinstelling in Londen, waarin hij voor het eerst reageerde op zijn breuk met het koningshuis. In zijn toespraak wees hij met een beschuldigende vinger naar de media.

"Want ik wil dat je de waarheid van mij hoort, zoveel als ik met jullie kan delen, niet als prins of als hertog, maar als Harry", citeren Britse media zijn verhaal. Harry zegt dat het Verenigd Koninkrijk voor altijd zijn thuis zal blijven. "Toen Meghan en ik eenmaal getrouwd waren, waren we opgewonden, we waren hoopvol en we waren hier om te dienen. Daarom vind ik het zeer bedroevend dat het zover is gekomen", aldus de prins.

Harry zegt dat zijn vrouw Meghan en hij het besluit "niet lichtvaardig" hebben genomen. "Daar gingen vele maanden aan gesprekken en vele jaren aan uitdagingen aan vooraf. En ik weet dat ik het niet altijd goed heb gedaan, maar wat dit betreft was er echt geen andere optie."

De media noemt hij een "sterke kracht" en hij hoopt dat hij nu een rustiger leven tegemoet gaat. "Wat ik jullie wil duidelijk maken is dat we zeker niet weglopen en zeker niet van jullie weglopen", zei hij tegen zijn toehoorders. Hieronder kan je de hele speech bekijken.

Lees verder onder de video.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Privé blijft Harry beschermheer van diverse organisaties, waaronder de Invictus Games die in 2020 in Den Haag worden gehouden. Dat is een sportevenement voor militairen en veteranen met blijvend letsel. "We hebben officieel nog niets gehoord, maar we verwachten hem uiteraard nog steeds", laat een woordvoerder van Invictus Games 2020 weten. "Prins Harry heeft het hele evenement opgetuigd en deelnemers vinden het tof dat hij komt, al gaat het evenement zelf natuurlijk over het herstel van de deelnemers." De professionele rugby league in Engeland (RFL) heeft wel bericht ontvangen van Buckingham Palace. Daarin wordt bevestigd dat de hertog van Sussex zijn werk voor de league zal voortzetten.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--