Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hè, wat gezellig! Zo vieren de Oranjes kerst

22 december 2022 · Leestijd 3 min

De kerstdagen staan weer voor de deur! Voor veel mensen betekent dat een hoop gezelligheid. Uiteraard viert ook de koninklijke familie de feestdagen. Maar hoe? Gourmetten ze? Welke cadeaus geven ze? Gaan ze naar de kerk? We weten het niet! Het is privé. Maar tóch geven ze ons zo nu en dan eens een inkijkje en vroeger misschien wel meer dan nu. Kijk en geniet van de Oranjes en kerstmis door de jaren heen!

We gaan even een stukje terug in de tijd. In 1879 trouwde koning Willem III met de Duitse Emma. Kerst werd uitsluitend in de kerk gevierd, niet ten paleize! Maar daar dacht Emma in 1880 anders over. Zij introduceerde aan het hof, en misschien wel in Nederland, veel kersttradities die wij vandaag de dag nog hebben! Bijvoorbeeld feestelijke versiering, lekker eten, cadeautjes en wat dacht je van ... de kerstboom! Niet alleen in Nederland was dit het geval. Zo had je ook de Duitse Albert. Hij trouwde in 1840 met de Engelse koningin Victoria. Ook zij vond kennelijk dat de kerstsfeer op het Britse paleis een flinke boost mocht krijgen.

Emma en Willem III kerst het Loo
Een indruk van het gezellige tafereeltje!.

En over tradities gesproken! Lametta is het he-le-maal bij Willem-Alexander en Máxima op paleis Huis ten Bosch. Een traditie die de moeder van prins Bernhard, prinses Armgard, meenam vanuit -jawel- Duitsland. De zilveren slierten stellen ijspegels voor. Het is alsof de boom zo 1-2-3 naar binnen is gehaald voor een echte winterse sfeer! Lametta is dus vandaag de dag nog steeds dé versiering de boom op het paleis.

Gelukkig is niet elke traditie gebleven. Moet je voorstellen dat de Oranjes hun boom nog zouden versieren met asbest. Wacht? Wat!? Je leest het goed. In de 19e en 20e eeuw was het heel gebruikelijk om asbest te gebruiken om de winterse sfeer nog eens extra aan te zetten. Zo heb je namelijk ijspegels én sneeuw in de boom. Zo strooide ook Wilhelmina er rustig op los met het ziekmakende spul. Maar waarom asbest? Het was brandwerend en dat is met echte kaarsen in de boom toch een veilig idee.

Verloren traditie

Hoe de Oranjes vandaag de dag kerst vieren weten we niet echt. Wel hebben we nog beelden uit 'die goede oude tijd' waarin de camera vaker op het paleis welkom was. Tientallen jaren organiseerde de familie vroeger een kerstfeest voor het personeel en hun gezin. Een traditie die jammer genoeg verdwenen is. Het Polygoonjournaal was in 1957 van de partij om een uitgebreide reportage te maken.

De traditionele kerstvieringen zorgden ook jarenlang voor leuke plaatjes.

Kaartje!

Eén van de tradities die nog wel bestaat zijn de kerstkaarten. Zeker de royals sturen ze graag! Elk jaar posten Willem-Alexander, Máxima en hun kinderen een kerstgroet op de sociale media met een nieuwe gezinsfoto. De foto die bij de online-kerstgroet prijkt, is vervolgens ook te zien op de kerstkaarten die het koninklijk gezin naar vrienden en familie stuurt.

Kerstfoto's

Het delen van kerstfoto's is van alle tijden overal ter wereld. In tegenstelling tot vroeger, kan iedereen van de koninklijke familie makkelijker een fotootje maken en op hun eigen socials posten. Maar hoe leuk is het wel niet dat we tóch een aantal schattige foto's van vroeger hebben.

Vandaag de dag zijn we het bijna gewend om, van zowel de royals als de rest van Nederland te zien hoe ze er tijdens de feestdagen bijzitten.

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--