Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hè, wat gezellig! Zo vieren de Oranjes kerst

23 december 2023 · Leestijd 4 min

De kerstdagen staan weer voor de deur! Voor veel mensen betekent dat een hoop gezelligheid. Uiteraard viert ook de koninklijke familie de feestdagen. Maar hoe? Gourmetten ze? Welke cadeaus geven ze? Gaan ze naar de kerk? We weten het niet! Het is privé. Maar tóch geven ze ons zo nu en dan eens een inkijkje en vroeger misschien wel meer dan nu. Kijk en geniet van de Oranjes en kerstmis door de jaren heen!

We gaan even een stukje terug in de tijd. In 1879 trouwde koning Willem III met de Duitse Emma. Kerst werd uitsluitend in de kerk gevierd, niet ten paleize! Maar daar dacht Emma in 1880 anders over. Zij introduceerde aan het hof, en misschien wel in Nederland, veel kersttradities die wij vandaag de dag nog hebben! Bijvoorbeeld feestelijke versiering, lekker eten, cadeautjes en wat dacht je van ... de kerstboom! Niet alleen in Nederland was dit het geval. Zo had je ook de Duitse Albert. Hij trouwde in 1840 met de Engelse koningin Victoria. Ook hij vond kennelijk dat de kerstsfeer op het Britse paleis een flinke boost mocht krijgen. 

Lees verder onder de foto.

Emma en Willem III kerst het Loo
Een indruk van het gezellige tafereeltje.

En over tradities gesproken! Lametta is het he-le-maal bij Willem-Alexander en Máxima op paleis Huis ten Bosch. Een traditie die de moeder van prins Bernhard, prinses Armgard, meenam vanuit -jawel- Duitsland. De zilveren slierten stellen ijspegels voor. Het is alsof de boom zo 1-2-3 naar binnen is gehaald voor een echte winterse sfeer! Lametta is dus vandaag de dag nog steeds dé versiering in de boom op het paleis.

Lees verder onder de foto's.

De Kerstboom met lametta.
In 2021 kregen we te zien hoe Willem-Alexander op kerstavond de kaarsjes in de boom aansteekt.
Amalia Maxima kerst 2019
Koningin Máxima en prinses Amalia in 2019.
kerstboom 2015 Willem-Alexander twitter
Dit was de feestelijke kerstboom in 2015.
Bernhard
Prins Bernhard versiert de kerstboom met Lametta.

Gelukkig is niet elke traditie gebleven. Moet je voorstellen dat de Oranjes hun boom nog zouden versieren met asbest. Wacht? Wat!? Je leest het goed. In de 19e en 20e eeuw was het heel gebruikelijk om asbest te gebruiken om de winterse sfeer nog eens extra aan te zetten. Zo heb je namelijk ijspegels én sneeuw in de boom. Zo strooide ook Wilhelmina er rustig op los met het ziekmakende spul. Maar waarom asbest? Het was brandwerend en dat is met echte kaarsen in de boom toch een veilig idee.

Verloren traditie

Hoe de Oranjes vandaag de dag kerst vieren weten we niet echt. Wel hebben we nog beelden uit 'die goede oude tijd' waarin de camera vaker op het paleis welkom was. Tientallen jaren organiseerde de familie vroeger een kerstfeest voor het personeel en hun gezin. Een traditie die jammer genoeg verdwenen is. Het Polygoonjournaal was in 1957 van de partij om een uitgebreide reportage te maken.

Lees verder onder de video.

De traditionele kerstvieringen zorgden ook jarenlang voor leuke plaatjes.

Koningin Beatrix, prins Claus, prins Constantijn en prins Johan Friso delen chocolademelk en broodjes uit aan het personeel.
Koningin Beatrix, prins Claus, prins Constantijn en prins Johan Friso delen chocolademelk en broodjes uit aan het personeel.
Koningin Juliana deelt chocolademelk uit.
Prinses Beatrix deelt chocolademelk uit.
Koningin Juliana en prins Bernhard
Koningin Juliana en prins Bernhard.
Prinses Beatrix en prins Willem-Alexander delen chocolademelk en broodjes uit aan het personeel.
Prinses Beatrix en prins Willem-Alexander delen chocolademelk en broodjes uit aan het personeel.

Kaartje van koninklijke familie

Eén van de tradities die nog wel bestaat zijn de kerstkaarten. Zeker de royals sturen ze graag! Elk jaar posten Willem-Alexander, Máxima en hun kinderen een kerstgroet op de sociale media met een nieuwe gezinsfoto. De foto die bij de online-kerstgroet prijkt, is vervolgens ook te zien op de kerstkaarten die het koninklijk gezin naar vrienden en familie stuurt.

kerstkaart 2021
Kerstkaart 2021.
kerstkaart-2021
De foto die op de kerstkaart pronkte van 2021.
kerstkaart-koninklijk-gezin-2020
2020, met een foto tijdens koningsdag.
2019-koninklijk-gezin-sevilla
2019, met een foto gemaakt in Sevilla.
Erwin Olaf: gezinsfoto
Erwin Olaf maakte in 2018 ook deze gezinsfoto die dat jaar door Willem-Alexander en Máxima gebruikt werd als kerstkaart.
koninklijk-gezin-kerstfoto-2017
2017, een foto gemaakt tijdens de 50e verjaardag van Willem-Alexander.
2016
De familiefoto in 2016.
De kerst 2015
De kerstkaart van 2015.

De leukste kerstfoto's

Het delen van kerstfoto's is van alle tijden overal ter wereld. In tegenstelling tot vroeger, kan iedereen van de koninklijke familie makkelijker een fotootje maken en op hun eigen socials posten. Maar hoe leuk is het wel niet dat we tóch een aantal schattige foto's van vroeger hebben.

Juliana met Beatrix 1938
Fotograaf Franz Ziegler maakte in 1938 dit vertederende portret van prinses Juliana met op schoot de kleine Beatrix. De foto “doet denken aan een winteravondsprookje", aldus de fotograaf. Deze foto kwam als kerstkaart in de winkels te liggen.
Christina in 1949
Een in scène gezet kersttafereeltje uit 1949. Prinses Christina werd door fotograaf Marius Meijboom in de zomer bij een kerstig versierde naaldboom in de tuin van paleis Soestdijk gezet. En zie daar! De koninklijke kerstkaart van 1949 was gemaakt.
1939 door wilhelmina
1939: De eerste foto van prinses Irene, gefotografeerd door Wilhelmina.

Vandaag de dag zijn we het bijna gewend om van zowel de royals als de rest van Nederland te zien hoe ze er tijdens de feestdagen bijzitten.

Eloise tijdens kerst
Pieter Christiaan
Pieter Christiaan.
Prinses Viktória
Prinses Viktória.

foto's: ANP / Instagram pcvanoranje - koninklijkhuis - eloisevanoranje

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--