Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De mooiste kerstkaarten van koning Willem-Alexander en koningin Máxima

8 december 2023 · Leestijd 3 min

Nu de maand december begonnen is kunnen we aftellen naar de feestdagen. Traditiegetrouw sturen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een kerstkaart naar hun contacten en het grote publiek. Wanneer we de nieuwe kerstkaart kunnen zien is nog even de vraag, maar dat we 'm kunnen verwachten is zeker. Tijd om terug te blikken op eerdere jaren!

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben hun kerstkaarten niet altijd naar het grote publiek gestuurd. Vanaf 2016, Willem-Alexander was toen al drie jaar koning, kreeg ook het Nederlandse volk de kerstfoto te zien. Wist je trouwens dat de beste wensen van ons koningspaar altijd in vijf talen worden overgebracht? De kerstgroet wordt geschreven in het Nederlands, Engels, Spaans, Fries en Papiaments.

Zomers in Apeldoorn

Het koningspaar en hun drie dochters laten zich in 2016 vastleggen in de tuin van Het Oude Loo. De zomerse foto wordt een half jaar later gebruikt om af te drukken op de kerstkaarten. Kasteel Het Oude Loo ligt overigens in Apeldoorn, vlakbij Paleis Het Loo. 

kerstfoto-2016-koninklijk-gezin

Feesten tussen de koetsen

Koning Willem-Alexander viert in 2017 zijn vijftigste verjaardag. In de stallen van Paleis Noordeinde wordt een privéfeest gehouden met veel gasten. Voorafgaand aan de festiviteiten poseert de jarige koning met zijn vrouw en dochters bij een koets. Het koninklijke plaatje prijkt uiteindelijk op de kerstkaart van het gezin. 

koninklijk-gezin-kerstfoto-2017
2017, een foto gemaakt tijdens de 50e verjaardag van Willem-Alexander.

Fotomoment op het paleis

In 2018 poseert koning Willem-Alexander met zijn gezin voor de lens van Erwin Olaf (1959-2023). Eén van de foto's werd uitgekozen om de kerstkaart mee te versieren. De fotosessie werd gehouden op het Koninklijk Paleis in Amsterdam. 

Erwin Olaf: gezinsfoto
Erwin Olaf maakte in 2018 ook deze gezinsfoto die dat jaar door Willem-Alexander en Máxima gebruikt werd als kerstkaart.

Kleurrijk in Sevilla

Sevilla, een belangrijke plek in de geschiedenis van Willem-Alexander en Máxima. In 2019, twintig jaar nadat ze elkaar daar hebben ontmoet, nemen zij hun dochters mee naar de Spaanse stad. En jawel, de kleurrijke foto die in Sevilla gemaakt wordt, verschijnt op de kerstkaart. 

2019-koninklijk-gezin-sevilla
2019, met een foto gemaakt in Sevilla.

Anders dan anders

De foto die in 2020 op de kerstkaart staat brengt een bijzondere herinnering met zich mee. De gezinsfoto is namelijk gemaakt tijdens de eerste (en laatste) 'Woningsdag'. Koning Willem-Alexander vierde zijn verjaardag in 2020 vanuit huis vanwege de coronapandemie. 

kerstkaart-koninklijk-gezin-2020
2020, met een foto tijdens koningsdag.
kerstfoto-2020-koninklijk-gezin

Op chique met de honden

In 2021 verschijnt er een statige foto op de kerstkaart van de Oranjes. Het kiekje is gemaakt in de vestibule van Paleis Huis ten Bosch. Het koninklijk gezin poseerde in galakleding voordat ze naar Amsterdam vertrokken. Daar werd de vijftigste verjaardag van koningin Máxima gevierd door middel van een speciale tv-uitzending in Theater Carré. 

kerstkaart 2021
Kerstkaart 2021.

Ook de drie honden van de familie staan op de foto. 

kerstkaart-2021
De foto die op de kerstkaart pronkte van 2021.

Mambo steelt de show

De meest recente kerstkaart bevat een foto die vermoedelijk in de zomer van 2022 gemaakt is. Koningin Máxima heeft hondje Mambo in haar armen. 

Kerstkaart koninklijk gezin 2022
Afgelopen zomer viert prinses Amalia haar achttiende verjaardag op Paleis Huis ten Bosch. De kroonprinses straalt in een smaragdgroene jurk van Asos.

Foto's: RVD - Jeroen van der Meyde, Patrick van Katwijk, Erwin Olaf. 

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--