Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een kijkje achter de schermen bij de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk

5 mei 2024 · Leestijd 3 min

Waar camera's niet mee naar binnen mogen in De Nieuwe Kerk op de Dam, mag de schrijvende pers wél mee naar binnen. Wat gebeurt er eigenlijk wanneer de deuren dichtgaan? In deze reportage nemen we je mee achter de schermen.

Voorafgaand aan de plechtigheid op de Dam is er een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk. Dit wordt standaard uitgezonden door de NOS, maar is vaak een onderbelicht onderdeel van de avond.

Besloten bijeenkomst

Waar normaliter de Dam vol stroomt met mensen, mogen dit jaar maar 10.000 mensen aanwezig zijn. Dit vanwege veiligheidsrisico's. Er komen uiteindelijk maar 4.000 bezoekers, waarschijnlijk vanwege de regen die om 20:00 uur is voorspeld. De herdenkingsdienst in De Nieuwe Kerk is alleen voor genodigden. Doordat het een besloten bijeenkomst is, zal niet iedereen weten wat er tijdens zo'n dienst in de kerk gebeurt. Daarom nemen we jullie mee achter de schermen.

Een 'lege' Dam

Vanwege een verhoogd veiligheidsrisico is er meer beveiliging aanwezig dan in voorgaande jaren. We moeten er om 17:30 uur al zijn, terwijl de herdenkingsdienst zelf pas om 18:50 uur start. We worden begeleid naar het perscentrum waar lekkere broodjes op ons wachten. Om 18:00 uur worden we als schrijvende pers naar de kerk geleid, over een lege Dam lopen we richting De Nieuwe Kerk. Daar nemen we plaats in een kerkbank met zicht op het muziekensemble. We wachten geduldig tot alle gasten, waaronder koning Willem-Alexander en koningin Máxima, arriveren.

Lees verder onder de foto.

tempImageEzGV7m
De dodenherdenking op de Dam in Amsterdam verloopt rustig.

Invulling herdenkingsdienst

De herdenkingsdienst gaat van start met prachtig orgelspel van Henk Verhoef. Daarna volgt een indrukwekkende getuigenis op muziek. Vier aanwezigen vertellen voor wie of waarom zij op 4 mei twee minuten stil zijn. Een speciaal arrangement van Bob Zimmerman wordt door het Ensemble van Phion gespeeld tijdens deze getuigenissen. Het koningspaar luistert aandachtig naar de verhalen en de muziek. In de kerk is het stil, op wat geluiden van trams na.

Lees verder onder de foto.

tempImageP6dor4
We nemen plaats in De Nieuwe Kerk, langzaam stromen de genodigden binnen.

Barmhartigheid

Dido Michielsen geeft een speciale 4 mei-voordracht in de Nieuwe Kerk met als thema "de verloren oorlog". Hierin roept Michielsen op tot barmhartigheid. "Barmhartigheid is een mooi, menselijk vermogen. In de Bijbel staan zeven lichamelijke werken van barmhartigheid en zeven geestelijke. Barmhartigheid kan onze pantsers verzachten zonder dat ieder detail bekend hoeft te zijn." We zien hoe koningin Máxima meeleest met de lezing in het programmaboekje dat we hebben meegekregen.

De dienst wordt afgesloten met het zesde couplet van het Wilhelmus: "Mijn schild ende betrouwen zijt Gij, o God mijn Heer, op U zo wil ik bouwen, Verlaat mij nimmermeer. Dat ik doch vroom mag blijven, uw dienaar t’aller stond, de tirannie verdrijven die mij mijn hart doorwondt."

Na afloop van de herdenkingsdienst lopen we over de Dam waar we op de eerste rang de herdenkingsplechtigheid bij het Nationaal Monument bijwonen. Nieuwsgierig hoe dit eruitziet? Bekijk hier de beelden.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Foto's: ANP / Blauw Bloed

Geschreven door

Renée Prenger

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--