Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lezen: Het geloof van de hertogin van Sussex

4 april 2021 · Leestijd 6 min

Tijdens het inmiddels beroemde interview met Oprah Winfrey vertelde Meghan dat zij en prins Harry een paar dagen voor het huwelijk al de huwelijksgeloften uitwisselden in bijzijn van aartsbisschop Justin Welby. We weten dat Meghan en Welby een goede band met elkaar hebben. Ook is bekend dat Meghan op de set van Suits regelmatig met een groep ging bidden. Dat roept de vraag op: is er meer bekend over haar geloof?

Meghan wordt in de jaren '80 geboren als dochter van Thomas Markle en Doria Ragland. Ze krijgt in haar opvoeding wel een en ander mee over God en religie, maar haar ouders zijn niet per se gelovig. Doria is protestants opgevoed maar laat zich inmiddels inspireren door allerlei religies. 

Vader Thomas is wel misdienaar geweest, en hij treedt op zijn veertiende toe tot de Episcopale Kerk (een protestants kerkgenootschap dat voornamelijk in Amerika voorkomt en onderdeel is van de wereldwijde Anglicaanse kerk), zo vertelde hij in een interview.  

Meghan gaat op latere leeftijd naar een rooms-katholieke school toe, maar dat had meer met het onderwijs te maken. 

Doop

Justin_Welby_royalwedding.jpg

In maart 2018, kort voor haar huwelijk met prins Harry, besluit Meghan zich te laten dopen en een confirmatie te doen. Dat wil zeggen: lid worden van de Anglicaanse Kerk. Dat wordt gedaan door Justin Welby, aartsbisschop van de Anglicaanse Kerk. 

Als kind wordt Meghan niet gedoopt. Haar vader Thomas zou dit niet hebben gewild omdat hij en Doria niet hetzelfde geloofden.  

De keuze van Meghan om zich te laten dopen en confirmatie te doen roept vragen op. Is dat verplicht binnen de koninklijke familie? Dat is het niet. Waarschijnlijk deed Meghan dit vanuit respect voor koningin Elizabeth, die het hoofd van de Anglicaanse Kerk is. Catherine, de hertogin van Cambridge werd als kind wel gedoopt. Maar ook zij koos ervoor de confirmatie te doen voordat zij met prins William trouwde. 

De doop vindt plaats in de koninklijke kapel van St. James’s Palace, onder leiding van Justin Welby. Met hem zou Meghan door de meerdere gesprekken die zij voor de doop met hem heeft een hechte band hebben opgebouwd. Meghan wordt in het bijzijn van alleen prins Charles, zijn vrouw Camilla en een aantal vrienden gedoopt. Met een zilveren kannetje wordt het water uit de Jordaan over haar hoofd gegoten. In een interview later zegt Welby erover: “Het was prachtig, authentiek en heel ontroerend.’ 

Steun aan geloof

Meghan toen zij nog actrice was in advocatenserie 'Suits'.
Meghan toen zij nog actrice was in advocatenserie 'Suits'.

Meghan gaat als ze Harry leert kennen door een pittige tijd. Ze krijgt te maken met de kracht en macht van de Britse tabloids, waar regelmatig een racistisch tintje in te bespeuren is. Zeer kort voor het huwelijk met Harry ontstaat er enorm veel spanning rond de vader van Meghan. Thomas Markle geeft interviews over zijn dochter, terwijl zij hem keer op keer verzoekt dit niet te doen. Meghans halfzus Samantha gooit in de media met modder naar de vrouw die niet lang daarna hertogin zal worden.

In deze periode van integratie binnen de Britse koninklijke familie heeft ze extra veel steun aan haar geloof, zo staat in het in 2020 verschenen boek Finding Freedom, geschreven door royaltywatchers Carolyn Durand en Omid Scobie. "Haar relatie met God en de kerk is erg belangrijk voor haar", zegt een goede vriend van Meghan in het boek. "Dat weten de meeste mensen niet. Het speelt een centrale rol in haar leven, als individu en als vrouw."

Het gebed speelde hier een belangrijke rol. Meghan deed dat al toen ze op de universiteit bevriend raakte met een christelijke vrouw. Ook op de set van advocatenserie Suits zou zij voor de opnames een gebedskring vormen met de cast en crew. Later zou bidden een belangrijke rol spelen in haar relatie met Harry. 

Michael Curry

Harry_en_Meghan_huwelijk.jpg
Bisschop_huwelijk_Harry_en_Meghan.jpg

Harry en Meghan trouwen in 2018 in de kapel van St. George in Windsor. De dienst wordt geleid door de eerder genoemde Justin Welby. Dat hij het huwelijk eerder al gesloten zou hebben, zoals Meghan beweerde in het interview met Oprah Winfrey, ontkrachtte hij onlangs in een interview in La Republicca. "Ik heb het huwelijkscertificaat ondertekend, wat een wettelijk document is. En ik zou een ernstig misdrijf hebben begaan als ik het had ondertekend wetende dat het vals was."

De dienst is een traditioneel christelijke Engelse huwelijksdienst, maar Harry en Meghan maken hun eigen keuzes. Bijvoorbeeld met de Amerikaanse bisschop Michael Curry, die een bevlogen preek houdt over de liefde. En niet te vergeten het Londense gospelkoor onder leiding van Karen Gibson dat de klassieker 'Stand By Me' van Ben E. King zingt. 

Bekijk hieronder het interview dat PKN-scriba René de Reuver in 2018 had met Michael Curry.

Boom des levens

Meghan_zwanger.jpeg

Wanneer Harry en Meghan de komst van hun tweede kindje aankondigen, verschijnt er een foto van het stel liggend in het gras. Op de achtergrond is een boom te zien. In een interview vertelt de fotograaf, Misan Harriman over de shoot en heeft het over de tree of life - oftewel de boom des levens, als teken van vruchtbaarheid. 

Of is het een religieus symbool? De Britse tabloids schrijven na het verschijnen over de boom als mogelijke verwijzing naar de Bijbelse boom des levens, die in de Hof van Eden staat. Dat is wat in de Bijbel ook wel het paradijs wordt genoemd en de plek waar Adam en Eva door God worden gemaakt. De boom des levens heeft vruchten die eeuwig leven geven. Ook in andere Bijbelboeken zoals Spreuken en Openbaringen komt de boom des levens voor.

Barmhartigheid

Hoe Harry en Meghan vandaag de dag hun geloof invulling geven, weten we niet precies. Wel is bekend dat hun zoontje Archie, die geboren werd in 2019 gedoopt is. Grote kans dat hun dochtertje, komende zomer verwacht, ook gedoopt wordt. 

En we weten dat Harry en Meghan zich blijven bezighouden met wat heet 'werken van barmhartigheid'. Zo blijven ze verbonden aan verschillende stichtingen en organisaties -zoals hun eigen ArcheWell- om zich zo in te zetten voor een betere wereld voor de mensen om hen heen.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--