Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het is zover: Japan heeft een nieuwe keizer

1 mei 2019 · Leestijd 3 min

De 59-jarige Japanse Naruhito heeft vandaag de Chrysantentroon bestegen en volgt daarmee zijn vader op die een dag eerder is afgetreden. Daarmee is in Japan ook een nieuwe jaartelling begonnen, het Reiwa-tijdperk.

ANP-72204061.jpg

De nieuwe keizer woonde twee bijeenkomsten bij. Hoewel Naruhito officieel keizer werd toen de klok 00.00 uur sloeg, erfde hij tijdens een eenvoudige ochtendceremonie drie regalia, die zijn troonsbestijging formeel maken. Het gaat om een juweel, een zwaard en een spiegel, die ook bekend staan als de drie heilige schatten van Japan.

Lees verder onder de foto.

Zijn vrouw, keizerin Masako, maakte dat overigens niet mee, omdat vrouwen niet bij de ceremonie aanwezig mogen zijn. Ook zijn pas afgetreden vader was niet aanwezig. Die gaat nu verder als keizer-emeritus en zal grotendeels uit het openbare leven verdwijnen. Bij de plechtigheden rond de troonsbestijging van Naruhito was Akihito al niet meer aanwezig.

In de tweede bijeenkomst, waar ook keizerin Masako aanwezig mocht zijn, hield Naruhito met krachtige stem een korte toespraak.

"Ik zweer dat ik zal handelen volgens de grondwet en mijn verantwoordelijkheid zal vervullen als het symbool van de staat en de eenheid van het volk van Japan, terwijl ik altijd mijn gedachten naar de mensen zal richten en met hen zal staan. Ik bid oprecht voor het geluk van de mensen en de verdere ontwikkeling van de natie en de vrede van de wereld", aldus Naruhito, die zei het goede voorbeeld van zijn vader te willen volgen.

Lees verder onder de foto's.

ANP-72208523.jpg

Keizer Naruhito zal proberen eigen accenten te leggen in zijn keizerschap. Hij heeft in het verleden al laten zien niet bang te zijn om het op te nemen tegen Kunaicho, het almachtige Keizerlijk Hofagentschap. Dat bewaakt elke stap die leden van de keizerlijke familie zetten en probeert hun op de rechte lijn te houden van protocol en traditie, vaak ten koste van de geestelijke en lichamelijke gezondheid van familieleden.

Zo hebben zowel keizerin-emerita Michiko als de nu nieuwe keizerin Masako inzinkingen en depressies gekend vanwege de verstikkende regels. Naruhito heeft het daarbij opgenomen voor zijn vrouw, wat hem door de Kunaicho kwalijk werd genomen.

Lees verder onder de foto.

Met Naruhito, de 126e keizer op de Chrystantentroon, is in Japan om klokslag middernacht ook een nieuwe jaartelling en nieuw tijdperk begonnen. Het is nu Reiwa 1, nadat dinsdag met het terugtreden in het jaar 31 een einde kwam aan het Heisei-tijdperk. Akihito zei in zijn afscheidstoespraak te hopen dat Reiwa de Japanners voorspoed en vrede zal brengen.

De Japanse premier Shinzo Abe sprak de wens uit dat het Japanse volk zich woensdag met de nieuwe keizer begonnen Reiwa-tijdperk zou verenigen en dat het vrede en voorspoed zou brengen.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--