Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het zit er eindelijk op voor Akihito en Michiko

30 april 2019 · Leestijd 2 min

De langgekoesterde wens van de Japanse keizer is in vervulling gegaan. De 85-jarige Akihito heeft dinsdagmiddag afstand gedaan van de troon. Dit gebeurde tijdens een korte plechtigheid in het keizerlijk paleis in Tokio.

De ingetogen ceremonie vond plaats in aanwezigheid van de keizerlijke familie en driehonderd genodigden. Premier Shinzo Abe hield een korte toespraak waarin hij de keizer dankte voor zijn regering en de troost die hij de Japanners had geboden.

De keizer nam zelf ook kort het woord. Akihito zei dat hij zijn taak met groot respect en liefde voor het volk had uitgeoefend en dankte de Japanners voor de genoten steun. Hij zou blijven bidden voor vrede. Na zijn toespraak verliet hij de zaal, gevolgd door zijn echtgenote Michiko en kroonprins Naruhito. De 59-jarige Naruhito bestijgt woensdag de Chrysantentroon als de nieuwe keizer.

Lees verder onder de foto's.

Buiten het terrein van het keizerlijk paleis hadden zich enkele honderden belangstellenden opgesteld. Met het aftreden van Akihito wordt het Heisei-tijdperk afgesloten. Deze periode begon op 8 januari 1989, de eerste dag na de dood van keizer Hirohito, de vader van Akihito.

Akihito_traditioneel_gewaad.jpg

Akihito bracht dinsdag nog een laatste bezoek aan het Kashikodoro-heiligdom op het paleisterrein. Daar las hij, gekleed in het traditionele 'sokutai' gewaad, een boodschap voor aan de zongodin Amaterasu, volgens legende de stichter van het keizershuis. Hij vertelde haar van zijn voornemen tot aftreden. Het is voor het eerst sinds 1817 dat een Japanse keizer is afgetreden. Er was een speciale wet voor nodig om dat mogelijk te maken.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--