Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Uit de spotlights: Gravin Alexandra

27 februari 2021 · Leestijd 4 min

In onze rubriek 'Uit de spotlights' blikken we terug op royals die om wat voor reden dan ook niet meer zichtbaar zijn in het koninklijke leven. Waar zijn ze nu druk mee, en hoe zien ze er inmiddels uit? Vandaag: Alexandra, gravin van Frederiksborg uit Denemarken.

De gravin van Frederiksborg wordt in 1964 in Hongkong geboren als Alexandra Christina Manley. Ze is de oudste van drie dochters, en heeft Brits, Chinees, Pools en Oostenrijks bloed. Na haar middelbareschooltijd studeert ze aan verschillende universiteiten in Wenen, Tokio en Londen.

Het is ook in Hongkong waar ze tijdens een diner kennismaakt met de Deense prins Joachim. Die werkt op dat moment bij een Deense rederij.

In 1995 trouwt het stel op kasteel Frederiksborg, een jaar na hun ontmoeting. Haar verlovingsring bestaat uit een diamant en een robijn, de kleuren van de Deense vlag.

Voor haar huwelijk verandert Alexandra van geloof. Ze is anglicaans opgevoed, maar wordt lid van de lutherse kerk.

Als ze trouwt moet Alexandra natuurlijk ook Deens leren. Aangezien Alexandra als kind naast de Engelse taal ook Duits leert, vindt ze dat niet moeilijk. Ook kan ze al Frans, Japans en Kantonees (een Chinese taal). Met haar talenknobbel kan ze de Deense taal na een aantal maanden al accentloos spreken. “Ik vind de grammatica niet bijzonder moeilijk, maar de uitspraak kan moeilijk zijn, aangezien we een aantal van onze woorden inslikken.”

Diana van het Noorden

Aanvankelijk wil Alexandra na haar huwelijk aan het werk gaan bij een Deens bedrijf, maar dat keurt koningin Margrethe af. Ze vindt het niet passend.

Het stel krijgt twee kinderen. In augustus 1999 wordt Nikolai William Alexander Frederik geboren. Op 28 augustus 2002 volgt prins Felix Henrik Valdemar Christian. 

Alexandra ontpopt zich tot een zeer populaire prinses. Ze werkt hard en zet zich in voor verscheidene goede doelen. Ook haar modieuze uitstraling wordt gewaardeerd. Hierdoor wordt zij ook wel de 'Diana van het Noorden' genoemd.

Helaas strandt het huwelijk van Joachim en Alexandra in 2004. Het is de eerste scheiding in het Deense koningshuis sinds 1846. 

Tweede huwelijk

Alexandra gaat na de scheiding in Kopenhagen wonen, en de band met Joachim blijft goed. Ze willen geen twee fronten vormen. Zo zijn ze gewoon samen bij de eerste schooldag van hun zoons. Daarnaast houdt Alexandra een staatstoelage voor de opvoeding van haar zoons, ze heeft er zelfs voor de rest van haar leven recht op. Hier ontstaat wel discussie over in Denemarken. Alexandra doet daarom in 2020 afstand van de toelage wanneer haar jongste zoon Felix 18 jaar is geworden.

In 2007 trouwt Alexandra met fotograaf Martin Jørgensen. Ze is dan geen prinses meer, maar mag haar titel gravin van Frederiksborg behouden en blijft 'Hare Hoogheid'. Verdrietig is wel dat dit huwelijk in 2015 strandt. In een interview met boulevardblad BT zegt ze hier later over: "De verwachtingen zijn niet uitgekomen, we deelden niet dezelfde waarden."

Nog steeds welkom

Alexandra op de website van Unumed, het bedrijf waar zij nu een bestuursfunctie bekleedt.
Alexandra op de website van Unumed, het bedrijf waar zij nu een bestuursfunctie bekleedt.

Alexandra is nog steeds welkom op het paleis in Denemarken door het co-ouderschap met Joachim. Ze is in 2012 zelfs aanwezig als koningin Margrethe haar 40-jarig regeringsjubileum viert. Ook is ze nog erg begaan met haar ex-man. Zo betuigt ze haar steun na Joachims recente hersenoperatie. Ze vertelt dat ze zijn ziekte met grote angst heeft gevolgd.

En ook al is ze geen lid meer van de Deense koninklijke familie, ze behoudt wel de familieordes en juwelen. Ook is Alexandra na de echtscheiding beschermvrouw van een aantal instellingen en goede doelen gebleven. Alexandra is sowieso niet van plan om uit Denemarken weg te gaan. "Denemarken is mijn leven nu, de Denen hebben mij vanaf het begin verwelkomd met open armen", zei ze hierover in 2003.

De laatste jaren heeft Alexandra steeds meer afstand genomen van het koninklijk huis. Onlangs werd bekend dat Alexandra een bestuursfunctie heeft bij het Deense farmaceutische bedrijf Unumed. Het bedrijf levert software voor ziekenhuizen en wil de gezondheidszorgdiensten verbeteren. Omdat het bedrijf actief is in onder meer Indonesië, Thailand, Kenia, Denemarken en wil uitbreiden naar andere delen van Azië is het feit dat Alexandra in Hong Kong is geboren interessant. 

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--