Hoe zal het verdergaan met prins Harry?
Prins Harry moet zich mogelijk zorgen gaan maken over hoelang hij er in zijn vaderland nog toe doet. De hertog van Sussex krijgt de laatste maanden in Groot-Brittannië vrijwel alleen nog aandacht wanneer zijn advocaten of obscure woordvoerders een verklaring uitgeven.
Over de geldstromen van de goede doelen van Harry en Meghan bijvoorbeeld, over heimelijk gemaakte foto's van zoon Archie en zaterdag weer over de volgende maand verschijnende biografie. Het hertogelijk paar heeft er niet aan meegewerkt, de observaties en stellingen zijn die van de auteurs, zo werd namens het paar meegedeeld.
The Times publiceerde zaterdag een eerste deel van het boek dat volgende maand moet verschijnen. Eerder zeiden ingewijden dat de auteurs, royalty-verslaggevers Omid Scobie en Carolyn Durand, de Sussexes hadden gesproken voordat ze het Verenigd Koninkrijk verlieten. Dat is volgens de zegsman van Harry en Meghan dus niet waar. "Het boek is gebaseerd op de ervaringen van de auteurs als leden van de royaltypers en op hun eigen onafhankelijke verslaggeving."
De schrijvers spraken wel met 'goede vrienden' van het koppel. Zo is in het eerste deel onder meer te lezen dat Harry zich niet beschermd voelde door zijn eigen familie toen hij door zijn relatie en later huwelijk met Meghan extra werd belaagd door de Britse roddelpers. Zijn vrouw zou op haar beurt tegen vrienden hebben gezegd dat de kritiek van tabloids voelde als een "dood door duizenden steken".
Prins Harry weekte zich begin dit jaar los uit het koninklijk bedrijf. Hij wilde op eigen benen staan, zonder alle verstikkende regeltjes van Buckingham Palace en zonder controle over de toegang die Britse media hebben bij openbare werkzaamheden van de familie Windsor. Toen hij zijn plannen voorlegde aan de Queen en aan zijn vader prins Charles hoopte Harry nog een aantal klusjes die hij wel leuk vond, te kunnen behouden.
In die zin volgde de 'Megxit', zoals de tabloids het voorgenomen vertrek labelden, enigszins het scenario van de brexit: wel de lusten, niet de lasten van lidmaatschap. Buckingham Palace boorde de verwachtingen van Harry snel de grond in. Afscheid nemen, betekende ook echt afscheid nemen. Maar, hij kreeg desondanks een ontsnappingsclausule. De regeling zou een jaar later nog eens tegen het licht worden gehouden. Als er aanpassingen nodig waren, dan kon er dan over worden gepraat.
Lees verder onder de foto's.
Schreeuw om aandacht
Inmiddels is Harry enkele maanden verder en heeft het coronavirus roet in het eten gegooid. Zo werden de Haagse Invictus Games, waar hij had moeten schitteren, afgelast. De prins zit min of meer opgesloten in Los Angeles, veroordeeld tot een enkel Zoom-gesprek of virtuele toespraak. Maar die hebben lang niet de impact die ze zouden hebben wanneer Harry die vanuit Windsor of Londen had gegeven of wanneer hij net als zijn broer William en vader Charles tijdens de coronacrisis in eigen land in actie was gekomen. Voedsel uitdelen in Los Angeles maakte geen indruk en werd eerder gezien als een misplaatste schreeuw om aandacht.
De coronacrisis staat de ontplooiing van de plannen van Harry en Meghan in de weg. Ze hebben een contract om spreekbeurten te geven. Dat is echter weinig waard als er niet kan worden gereisd en wanneer grote bijeenkomsten niet zijn toegestaan. Ze hadden deze zomer naar Schotland willen komen om in Balmoral bij te praten met koningin Elizabeth, maar ook dat lijkt van de baan omdat de Queen en haar man tot de risicogroep van het virus behoren en zich afschermen. Op die manier blijven de berichten over de Sussexes beperkt tot juridische gevechten en ontkenningen, en die tasten hun relevantie aan, zo constateerde menig Brits waarnemer reeds.
Bron: ANP