Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoera! Koningin Sofia van Spanje wordt vandaag 82 jaar

2 november 2020 · Leestijd 3 min

Ja, je hebt het goed gelezen! De moeder van koning Felipe van Spanje mag vandaag 82 kaarsjes uitblazen. Om de koningin op haar dag te feliciteren zijn we in het archief gedoken om wat mooie foto’s van haar jeugd tot heden op een rijtje te zetten.

Sophía Margaríta Viktoría Frederíki is geboren op 2 november 1938 in de Griekse hoofdstad Athene. Zij is de oudste dochter van koning Paul I van Griekenland en prinses Frederika van Hannover. De Griekse koninklijke familie gaat tijdens de Tweede Wereldoorlog in ballingschap. Ze vluchten naar Egypte. Daar brengt Sofia een deel van haar kinderjaren door voordat ze weer terug mogen naar Griekenland in 1946.

Sofia volgt haar middelbare schoolopleiding op een kostschool in Duitsland. Terug in Griekenland studeert ze muziek, archeologie en kinderverzorging.

In 1961 verlooft Sofia zich met de Spaanse troonopvolger Juan Carlos. Het paar trouwt een jaar later in Athene in de katholieke kathedraal van Sint Dionysius. Sofia wordt koningin van Spanje nadat Juan Carlos in 1975 tot koning wordt verheven. Het paar heeft drie kinderen: de huidige koning Felipe van Spanje, infanta Elena en infanta Cristina.

Spaanse media staan maandag stil bij de 82e verjaardag van koningin Sofia. De dames- en roddelbladen richten zich daarbij op haar vermeende eenzaamheid terwijl de meer serieuze kranten berichten over haar werkzaamheden. Zo was Sofia afgelopen week nog op de Canarische eilanden om met eigen ogen te zien wat er gebeurt met de steun die haar 'Fundación Reina Sofía' geeft aan voedselbanken.

Daarvoor bezocht ze Las Palmas en Lanzarote en later deze maand wil ze in verschillende delen van Spanje naar voedselbanken gaan om uit eerste hand te horen hoe die zich staande houden nu de vraag enorm is toegenomen vanwege de coronacrisis. Sofia wordt overal waar ze komt met open armen ontvangen, maar in de berichtgeving zijn verwijzingen naar haar in tal van schandalen verwikkelde man, de gepensioneerde koning Juan Carlos, nooit ver weg.

Juan Carlos vertrok drie maanden geleden uit Spanje en verblijft sindsdien in Abu Dhabi. De koningin is hem niet gevolgd, heeft ook geen commentaar gegeven, maar oplettende waarnemers hebben vastgesteld dat ze haar in 1961 gekregen verlovingsring niet meer draagt.

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--